Właściwości mąki żytniej. Dlaczego warto ją stosować?

Pieczywo żytnie rozpoznamy z zamkniętymi oczami – niepowtarzalny smak oraz aromat,
a nawet sama konsystencja chleba sprawiają, że zaskarbiło sympatię wielu zwolenników
na całym świecie. Co jednak jest kluczem do udanego pieczywa? Oczywiście – dobrej jakości
składniki, a przede wszystkim mąka żytnia.

Właściwości i inne atuty

Mimo iż jest znacznie mniej popularna od pszennej, mąka żytnia cieszy się przewagą na
innej płaszczyźnie. Są nią wartości odżywcze, które pszenna mąka straciła w procesie
oczyszczania.

  • Witaminy z grupy B, witamina E.
  • Minerały: cynk, magnez, miedź, potas, wapń, selen, żelazo, fosfor, sód, mangan.
  • Aminokwasy – albuminy, globuliny.

Warto w tym miejscu wymienić wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Substancja ta
aktywnie wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, działając na nasze jelita jak
„miotełka” usuwająca zanieczyszczenia. Wysoka zawartość błonnika w mące żytniej to
dobra wiadomość przede wszystkim dla osób, które:

  • stosują dietę odchudzającą w celu redukcji masy ciała,
  • borykają się z problemami trawiennymi (m.in. zaparcia),
  • chorują na cukrzycę (błonnik reguluje glikemię).

Ponadto, spożywanie produktów wypiekanych z mąki żytniej przyczynia się do obniżenia
poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi. Dzięki temu pozwala zapobiegać wielu schorzeniom,
np. miażdżycy.

Mąka żytnia zawiera także karoten – substancję, która wykazuje bardzo korzystne działanie
wspomagające wzrok. Wzmacnia również odporność organizmu, a także pozytywnie wpływa
na stan naszej skóry.

Jaką mąkę żytnią wybrać?

Mąka mące nierówna – na rynku znajdziemy kilka różnych typów określanych za pomocą
liczby. Im jest ona wyższa, tym ciemniejsza i bogatsza w wartości odżywcze mąka żytnia.

Typ mąki żytniej oznaczony najmniejszą liczbą zawiera znacznie mniej białka oraz tłuszczu,
zaś najwięcej węglowodanów – im liczba wyższa, tym bardziej te proporcje się odwracają.
Typy 500 i 580 są najdelikatniejsze i cechują się najdrobniejszą konsystencją. Z tego powodu,
świetnie się nadają do wytwarzania klusek, makaronów, a także delikatniejszego pieczywa.
Mąka żytnia typu 720 wykorzystywana jest najczęściej do przygotowania zakwasu na żurek,
a także pieczywa pytlowego. Typy 1150 i 1400 świetnie się sprawdzają do wypieku chleba.
Jeśli zależy nam jednak na pieczywie razowym lub pełnoziarnistym, należy sięgnąć po mąkę
żytnią typu 2000 oraz 3000.

Zastosowanie mąki żytniej

Do czego wykorzystać mąkę żytnią? Zastosowań kulinarnych jest dokładnie tyle, ile tylko
podpowiada Ci wyobraźnia. Produkt nadaje się doskonale zarówno do potraw, wypiekania
chleba i bułek, jak również do deserów. Z użyciem mąki żytniej przygotujesz fantastyczne
muffiny razowe, będące świetną przekąską, którą możesz zabrać ze sobą w podróż lub
spakować dziecku do szkolnego plecaka. Mąka nadaje się także do przygotowania wypieków
wytrawnych – znakomitych chlebów, czy bułek. Ich skład możesz dodatkowo wzbogacić,
dodając do ciasta ulubione nasiona, np. czarnuszki, sezamu, dyni, czy słonecznika.

Tradycyjna kuchnia polska nie obędzie się bez mąki żytniej, ponieważ jest ona niezbędnym
składnikiem wielu świątecznych potraw. Od pokoleń wykorzystuje się ją do wykonania zakwasu
do żurku wielkanocnego. Na zakwasie żytnim możesz piec wspaniałe chleby o niepowtarzalnym smaku.
Mąkę żytnią wykorzystasz również do przygotowania bożonarodzeniowych pasztecików – wybornego
dodatku do barszczu czerwonego. Przygotujesz także wyśmienity piernik.

Niezależnie od tego, jakie potrawy chcesz przygotowywać – stosuj mąkę żytnią wyłącznie
najwyższej jakości, najlepiej prosto od sprawdzonego producenta. Oferowane w naszym
sklepie mąki to certyfikowane produkty rolnictwa ekologicznego. Cechuje nas szczególna
troska zarówno o jakość oferowanych surowców, jak i o środowisko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *