Ziarna
Zdrowa, zbilansowana dieta może zawierać produkty zbożowe. W zasadzie nawet powinna! Ziarna zbóż zachowane w całości zawierają wiele niezbędnych do codziennego funkcjonowania witamin i innych mikroelementów. Jakie wartości odżywcze mają ziarna? W jaki sposób włączyć je w całości do swojej diety?
Ziarna – najważniejsze wartości odżywcze
Produkty zbożowe znajdują się w codziennej diecie większości z nas. Przygotowując potrawę na bazie mąki, płatków owsianych, kaszy gryczanej czy orkiszowej wykorzystujemy pochodne ziaren do zagęszczenia, zmiany struktury czy zwiększenia wartości odżywczej. Tymczasem ziarno pozostające w łupinie jest nawet bogatsze w wartości odżywcze. W EKO Hillar znajdziesz wysokiej jakości pełne ziarna, które wykorzystasz do przygotowania zdrowych i wartościowych posiłków dla siebie i swoich najbliższych.
Żyto
Ziarna bogate w ważne składniki odżywcze to bez wątpienia ziarna żyta. Zawierają one takie pierwiastki jak żelazo, fluor i sód. Spożywanie ziarna żyta wpływa na proces budowy tkanki mięśniowej. Ziarna żyta pomagają również oczyszczać i odbudowywać naczynia krwionośne. Ze względu na wyrazisty smak, ziarna żyta najczęściej wykorzystywane są do przyrządzania chleba, płatków śniadaniowych oraz makaronu.
Pszenica
Pszenica należy do podstawowych ziaren uprawianych na terenie Polski. Jej ziarna są w stanie wspomóc zdolność oczyszczania oraz wzmacniać pracę wątroby. Ponadto mogą wykazywać pozytywne działanie w przypadku bezsenności, nerwicy oraz problemach związanych z menopauzą. Pszenica jest bogatym źródłem soli mineralnych i witaminy E.
Orkisz
Mniej popularnym zbożem jest orkisz. To gatunek pszenicy. W odróżnieniu od niej, posiada jednak więcej białka, tłuszczów oraz błonnika. Ma również właściwości wzmacniające element układu trawiennego: trzustkę i śledzionę.
Samopsza
Jest to najczystsza forma pszenicy, najdłużej uprawiana przez człowieka. Jest dobrym źródłem żelaza, błonnika i białka. Można w niej znaleźć również znaczne ilości luteiny oraz witamin z grupy B.
Gryka
W odróżnieniu od wcześniej omówionych, ziarna gryki nie zawierają glutenu. Oznacza to, że mogą je bezpiecznie stosować osoby wykluczające ten składnik ze swojej diety. Gryka jest źródłem wysokiej jakości białka oraz kwasów egzogennych, a ich ilość jest w stanie pokryć w całości dzienne zapotrzebowanie człowieka.