Pszenica

Historycznie pszenica jest najdłużej uprawianym przez człowieka zbożem, proces ten sięga bowiem 9-10 tysięcy lat wstecz. Pierwotne odmiany pszenicy pojawiły się jeszcze wcześniej, a obecnie można wyróżnić ich około 100 tysięcy. Czy warto włączać ziarno pszenicy do swojej diety? Jakie wartości się w nim znajdują?

Ekologiczne ziarno pszenicy – co je wyróżnia?

Oryginalnie pszenica wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Jednak, ze względu na łatwość uprawy i możliwość szybkiego pozyskiwania surowca do produkcji mąki i innych pochodnych, obecnie uprawiana jest na całym świecie. Ekologiczne ziarno pszenicy, dostępne w sklepie internetowym EKO Hillar, uprawiana jest zgodnie z zaleceniami dotyczącymi nie tylko samego produktu, ale też wpływu uprawy na otoczenie.

Ekologiczne ziarno pszenicy – właściwości odżywcze

Wartość kaloryczna 100 g suchego ziarna pszenicy wynosi około 320 kilokalorii. Zawartość białka różni się w zależności od tego, z jakim gatunkiem pszenicy mamy do czynienia. W przypadku starszych odmian jest ona znacznie wyższa, między 18 a 26%. Nowsze odmiany zawierają 10-15% białka.

Ekologiczne ziarno pszenicy a gluten

Pszenica ekologiczna, tak samo jak pszenica pozyskiwana w ramach hodowli przemysłowej, zawiera gluten. Jest to najważniejsze białko w składzie tego ziarna. Gluten stanowi 70-75% białek zawartych w ziarnach pszenicy. W młodszych odmianach jest go więcej, niż w odmianach znanych od wieków.

Ziarno pszenicy – dlaczego warto je spożywać?

Z uwagi na gluten, pszenica postrzegana jest często jako zboże z gatunku mniej zdrowych. Jednak gluten nie jest składnikiem szkodliwym dla osób, które nie są na niego uczulone, ani nie cierpią na choroby utrudniające jego trawienie. W ziarnie pszenicy znaleźć można szereg ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków i minerałów, takich jak: fosfor, mangan, potas, żelazo, cynk czy miedź. Rezygnacja z pszenicy z uwagi na gluten wymaga stosowania innych zbożowych zamienników, które będą w stanie dostarczyć energii i niezbędnych składników.