Żyto
W zdrowej i zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć ziaren, które są źródłem węglowodanów i białka. Wśród wybieranych najchętniej nie pojawia się jednak ekologiczne ziarno żyta. Powodem może być fakt, że ziarno żyta nie jest najprostsze w obsłudze. By móc je wykorzystać, należy je przedtem odpowiednio przygotować, a nawet takie nie wszędzie można użyć. Ziarno żyta nie zastąpi kaszy, czy ziemniaków na obiadowym talerzu, jednak posiada inne zastosowania w domowej kuchni.
Ekologiczne ziarno żyta – co to jest?
Żyto jest rośliną pochodzącą z Azji południowo-zachodniej. Kiedy rozprzestrzeniło się na terenach Półwyspu Bałkańskiego, początkowo uznawane było za szkodliwy chwast, ponieważ ograniczało porost pszenicy. W porównaniu do pszenicy, łatwiej się rozsiewa oraz lepiej radzi sobie w niekorzystnych warunkach środowiska. Obecnie żyto wykorzystywane jest przede wszystkim w produkcji whisky oraz do wypieków. Ziarno żyta jest wykorzystywane również w produkcji mąki żytniej, a razem z nią wypieków, zakwasów, makaronów i chrupek.
Dostępne w sklepie internetowym EKO Hillar ziarno posiada certyfikaty ekologiczne. Ziarno żyta z takim oznaczeniem spełnia nie tylko wymagania dotyczące procesu produkcji, ale również wpływu hodowli żyta na środowisko.
Ziarno żyta – dlaczego warto je włączyć do diety?
Prostym sposobem na włączenie do codziennego jadłospisu ziaren żyta jest wybór żytniego pieczywa. Ziarno żyta można dodawać do domowego chleba oraz bułek. Trzeba jednak pamiętać, by najpierw moczyć je w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie gotować przez około 45 minut. Dzięki temu ziarna staną się bardziej miękkie i lepiej wkomponują się w pieczywo. Ziarno żyta przyjmowane w pożywieniu wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, ze względu na dwa składniki:
- gluten – w przypadku żyta jest mniej elastyczny, za czym idzie bardziej zbity, mniej puszysty i bardziej sycący wypiek.
- błonnik – którego zawiera więcej w porównaniu do pszenicy; błonnik pomaga oczyścić układ pokarmowy, co znacząco poprawia proces trawienia.