Mąka pszenna

Domowe wypieki to w szczególności pieczywo oraz ciasta, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów tradycyjnej polskiej kuchni. Towarzysza każdej rodzinie nie tylko przy ważnych uroczystościach, spotkaniach rodzinnych, ale także na codzień. To właśnie dlatego mąka pszenna jest bazą wielu wspaniałych dań, które tak często kojarzą nam się z domem.

Mąka przenna – dobra baza to podstawa!

Nie bez powodu nosi miano najpopularniejszej z mąk – z jej pomocą przygotujemy ciasta, ciasteczka, makarony, naleśniki, gofry… a nawet o wiele więcej! Delikatny, neutralny smak oraz uniwersalna konsystencja czynią z mąki pszennej świetną bazę do wielu produktów oraz potraw. Znakomite właściwości zdrowotne to kolejny niewątpliwy atut – szczególnie w przypadku ekologicznej mąki pszennej dostępnej w sklepie EKO Hillar.

  • Istne bogactwo odżywcze: białka, witamin z grupy B, a także minerałów (m.in. żelaza, fosforu, magnezu, cynku i wapnia) wspiera pracę całego organizmu.
  • Wysoka zawartość błonnika nie tylko pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, ale przyczynia się także do stabilizacji poziomu glukozy we krwi, a także do obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL.
  • W naszej ofercie znajdziesz m.in. mąki pszenne BIO: uniwersalne białe, tortowe, razowe oraz graham.

Mąka pszenna – uniwersalny składnik wielu potraw.

Wybierając mąkę pszenną warto zwrócić uwagę na jej typ, kierując się prostą zasadą – im wyższa wartość liczbowa, tym więcej wartości odżywczych. Zatem typy 1850 oraz 2000 dostępne w ofercie EKO Hillar, dostarczą organizmowi największą porcję witamin oraz mikro- i makroelementów.

Wyższe typy mąki wskazują na jej konsystencję – im drobniej zmielona mąka, tym bardziej plastyczna, nadająca się szczególnie do wytwarzania klusek, pierogów i makaronów.