Mąka orkiszowa
Na długo zapomniany orkisz znany był z bogactwa wartości odżywczych już w czasach starożytnych. Dziś ponownie zaskarbia sobie sympatię m.in. zwolenników żywności ekologicznej. Tym, co dodatkowo wyróżnia mąkę orkiszową spośród innych rodzajów mąk, są jej nietuzinkowe właściwości zdrowotne.
Mąka orkiszowa – dobroczynny wpływ na zdrowie
Jest naturalnym źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin, jednak szczególną zaletą mąki orkiszowej jest jej niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznej mąki pszennej diabetyków, stanowiąc smaczne i bezpieczne zastępstwo dla mąki pszennej.
Warto też wspomnieć o tym, że mąka orkiszowa zawiera rodanid – związek przypominający działaniem naturalny antybiotyk. Stymuluje pracę układu odpornościowego, wspiera produkcję krwi oraz chroni organizm przed infekcjami.
Regularne uwzględnienie mąki orkiszowej w jadłospisie niesie korzyści na wielu płaszczyznach, m.in.:
- wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika,
- niweluje ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych,
- zapobiega anemii oraz pozytywnie wpływa na poprawę krążenia krwi,
- reguluję pracę układu hormonalnego,
- pobudza układ odpornościowy,
- przeciwdziała negatywnym skutkom przewlekłego stresu.
Szerokie zastosowanie mąki orkiszowej
Nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również uniwersalność sprawiły, że mąka orkiszowa cieszy się dużym uznaniem. Można upiec z niej pyszny chleb, ciasta i ciasteczka, a także wykorzystać do przygotowania makaronów, naleśników, pierogów oraz klusek. Doskonale spisze się także w roli dodatku do wielu potraw. Wybór ekologicznej mąki orkiszowej EKO Hillar to gwarancja smaku i najwyższej jakości.