Mąka żytnia

Zapach świeżego chleba unoszący się w zaciszu naszego domu z pewnością wywołałby uśmiech u każdego.

Mąka żytnia to nieodzowny składnik nie tylko domowego pieczywa, ale także wielu innych wypieków oraz potraw. Aby móc się cieszyć jej niezwykłymi właściwościami – wprowadź ją na stałe do swojego jadłospisu.

Certyfikowana mąka żytnia dostępna w EKO Hillar:

  • jest nieprzetworzona;
  • stanowi źródło odżywczych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu;
  • zawiera dużą zawartość pierwiastków (m.in. żelazo, fosfor, sód, potas, jod i wapń), które skutecznie obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie i samopoczucie;
  • wspiera pracę m.in. układu krążenia, nerwowego i odpornościowego;
  • reguluje poziom glukozy we krwi oraz ciśnienie tętnicze.

Uzupełnienie swojej codziennej diety o ekologiczną mąkę żytnią to inwestycja w dobre zdrowie i samopoczucie.

Mąka żytnia – doskonała do wszystkiego

Typ mąki to informacja o tym, jak drobno została zmielona. W naszej ofercie znajdziesz ekologiczną mąkę żytnią w wersji m.in.:

  • 720 – typ uniwersalny, doskonale się sprawdzi przy wszelkich produktach mącznych: od makarony, poprzez kluski i naleśniki, aż po słodkie wypieki.
  • 2000 – najlepszy do wypieku chleba na naturalnym zakwasie, a także do przygotowania znakomitego staropolskiego żuru.

Mąki żytnie dostępne w naszej ofercie z powodzeniem znajdą zastosowanie w Twojej kuchni, niezależnie od stylu oraz upodobań kulinarnych.