Nasiona słonecznika
są naładowane mnóstwem składników odżywczych. Głównie kojarzą się nam z latem
oraz słońcem – ale spożywanie go polecamy całym rokiem.
1. Zwiększa odporność.
Z racji tego, że nasiona słonecznika są bogatę w witaminę E, cynk oraz selen – ma
on działanie wsmacniające naszą odporność. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem
w związku z czym zapobiega uszkodzeniom zdrowych komórek w naszym ciele przez wolne
rodniki.
2. Obniża poziom cholesterolu.
Błonnik, niacyna oraz witamina B3 zawarte w nasionach słonecznika obniża poziom
cholesterolu.
3. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Beta-sitosterol, fitosterol pomaga zapobiegać rakowi piersi oraz hamuje wzrost
komórek nowotworowych. Obecność silnych przeciwutleniaczy w nasionach słonecznika
również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
4. Obniża poziom cukru we krwi.
Nasiona słonecznika są przydatne w obniżaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą
typu 2.
5. Pomaga w leczeniu anemii.
Bogaty w żelazo słonecznik pomaga osobom cierpiącym na anemię. Długotrwały niedobór
żelaza prowadzi do tej choroby.
6. Działa korzystnie dla naszej skóry.
Spożywanie nasion słonecznika sprawia, że nasza skóra promienieje. Działanie antybakteryjne
oraz przeciwgrzybicze tych nasion zapobiega również infekcjom. Dodatkowo kwasy
oleinowe oraz linolowe pomagają w tworzeniu kolagenu i elastyny, przyspieszając gojenie
się ran.