Otręby orkiszowe
Niezwykłe właściwości orkiszu były znane i cenione już w starożytności. Lecznicze działanie otrębów orkiszowych to zdecydowanie największy ich atut. Bogactwo drogocennych składników sprawia, że zyskuje sobie sympatię wielu osób, które ochoczo wprowadzają je do codziennej diety.
Pomysły na otręby orkiszowe
Zastosowań kulinarnych dla otrębów orkiszowych jest dokładnie tyle, ile podpowiada wyobraźnia. Sprawdzają się doskonale zarówno w formie dodatku do:
- śniadań (np. owsianek),
- lekkich przekąsek,
- pieczywa,
- sałatek,
- napojów mlecznych i koktajli.
Ich delikatny smak oraz konsystencja pasuje również do dań obiadowych – np. w charakterze zdrowej alternatywy dla panierki. Z łatwością wkomponowują się również w ciasta oraz desery.
Właściwości otrębów orkiszowych
Wysoka zawartość błonnika oraz witaminy D to sprzymierzeńcy w walce z nadwagą i otyłością. Otręby orkiszowe na długo zapewniają uczucie sytości, jednocześnie pobudzając perystaltykę jelit, a także stymulując metabolizm.
Dzięki zawartości witaminy A, skutecznie wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku.
W otrębach orkiszowych znajduje się również witamina E – znana jest jako silny antyoksydant, który skutecznie hamuje procesy starzenia się komórek.
Regularne spożywanie otrębów pomoże uzupełnić codzienny jadłospis również w minerały, m.in.:
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- mangan.
Bogactwo składników odżywczych w otrębach orkiszowych oferowanych przez EKO Hillar zawdzięczamy staranną dbałością o to, aby nasze produkty powstawały w sposób zgodny z naturą. W trakcie pozyskiwania ziaren i wytwarzania z nich otrębów nie korzystamy z chemicznych dodatków, oddając naszym Klientom wyłącznie to, co najlepsze – naturalnie smaczne i zdrowe.