Historia Eko Hillar

Kim jesteśmy?

EKO Hillar to rodzinna manufaktura w miejscowości Tuczki, pow. działdowski, zajmująca się tradycyjną produkcją certyfikowanej mąki oraz dystrybucją ekologicznych produktów. Posiadamy młyn wodny napędzany turbiną, zapewniającą zieloną energie elektryczną. Dysponujemy również gospodarstwem agroturystycznym, umożliwiającym wypoczynek w samym sercu Warmii i Mazur. Kompleks mieszczący się na terenie Welskiego Parku Krajobrazowego charakteryzuje duża ilość jezior oraz lasów. Doskonale nadaje się na dłuższy wyjazd, jak i na krótką, weekendową odskocznię od miejskiego zgiełku. To wspaniała lokacja dla osób ceniących spokój oraz bliskość natury.

Ludwik i Ludwika Hillar

Historia tego miejsca rozpoczyna się w 1870 roku. Wtedy powstało siedlisko nad rzeką Wel, w którego skład wchodził młyn wodny, tartak, dom mieszkalny oraz zabudowania gospodarcze.
Był to ciężki okres w dziejach Rzeczypospolitej. Ta część kraju była objęta zaborem pruskim, toteż pierwszy właściciel gospodarstwa był pochodzenia niemieckiego. W 1910 roku majątek nabył od niego prężnie działający polski przedsiębiorca Ludwik Hillar wykupujący okoliczne włości. Początkowo nie wiązał z tym miejscem większych planów, toteż bardzo szybko je odsprzedał. Jego następca popadł w długi z racji prowadzenia hulaszczego życia i niezbyt przemyślanych inwestycji. Ludwik widząc jak jego uprzednia własność podupada, ponownie kupił ją od nieodpowiedzialnego gospodarza. Od tego momentu po dzień dzisiejszy to miejsce znajduje się w naszej rodzinie. Pierwszą inwestycją przodka był montaż turbiny wodnej w 1912 r. i wtedy jako nieliczny miał dostęp do energii elektrycznej.
Podczas II wojny światowej Ludwik Hillar wraz żoną Ludwiką zostali wypędzeni do służbówki, a nowym nadzorcą został nazistowski aparatczyk. Nie zarządzał on jednak długo i posiadłość wróciła do prawowitego właściciela. W międzyczasie zmarł Ludwik, a więc gospodarstwo przejęła jego małżonka.

Kazimierz oraz Irena Hillar

Około 1947 r. po wcześniejszym zesłaniu na Sybir powrócił Kazimierz Hillar (dziadek obecnego właściciela). Wraz z siostrą Marianną Hillar oraz siostrzeńcem Ludwiki, Kazimierzem Piwnickim, pomagali wdowie zarządzać tym miejscem. Z biegiem lat, chęć inwestowania w rodzinny biznes wykazał jedynie Kazimierz Hillar, co doprowadziło do tego, że stał się naturalnym i prawowitym spadkobiercą.
Kazimierz Hillar zarządzał gospodarstwem wraz z małżonką Ireną do momentu przekazania majątku Piotrowi, swojemu najstarszemu z synów.

Piotr oraz Małgorzata Hillar

Piotr Hillar (wuj obecnego właściciela) podzielił spuściznę i przekazał tartak swojemu bratu. Dzięki temu mógł poświecić się wyłącznie swojej pasji – młynarstwu oraz ekologicznemu rolnictwu. Stworzył firmę EKO, która działała na rynku od 1988 roku. Małgorzata Hillar, żona Piotra, rozszerzyła działalność tworząc gospodarstwo agroturystyczne. Ówcześni właściciele dzięki włożonemu sercu nadali temu miejscu blask. Jest to okres w którym biznes najbardziej rozkwitł. Działania podjęte przez małżeństwo kładły nacisk na ekologię, jakość produkowanych certyfikowanych mąk, pielęgnację tradycji oraz stworzeniu jak najlepszego klimatu w gospodarstwie. Po latach ciężkiej pracy podjęli decyzję o przejściu na emeryturę i przekazali swoje dziedzictwo siostrzeńcowi, Patrykowi Stelmaszczyk.

Patryk oraz Aleksandra Stelmaszczyk

Patryk oficjalnie rozpoczął działalność 1 stycznia 2021 roku, jednakże odkąd pamięta jest przywiązany do tego miejsca. W czasach szkolnych podczas wakacji był tu częstym gościem i czerpał inspiracje do kultywowania rodzinnych tradycji. Warto wspomnieć, że budynek mieszkalny znajdujący się na posiadłości, jest jednocześnie domem rodzinnym mamy obecnego właściciela, co jeszcze bardziej wpływa na jego sentymentalne podejście do tego miejsca. Kolejne lata życia poświęcił na naukę i zdobywanie zawodowych oraz życiowych doświadczeń. Zdobyte umiejętności bez wątpienia pomogą mu w kontynuowaniu i rozwoju działalności poprzedników. Ma na to wpływ również spędzony z wujem okres poprzedzający założenie przez niego firmy. W tym czasie Patryk obserwował działania Piotra Hillar, pomagał mu w codziennych obowiązkach związanych z pracą w młynie oraz poznał tajniki prowadzenia własnego przedsiębiorstwa. Śmiało można stwierdzić, że wuj przygotował Patryka perfekcyjnie do objęcia powierzonych mu obowiązków. Warto zaznaczyć, że Piotr i Małgorzata Hillar są nadal nieocenionym wsparciem i z dumą obserwują działania następcy. Dodatkowym atutem są również wspaniali pracownicy z ogromnym doświadczeniem, pracujący nadal na swoich stanowiskach. Główne cele Patryka skupiają się na części działalności, która zajmuje się produkcją mąki oraz sprzedażą ekologicznych towarów. Priorytetem jest utrzymanie wysokiej jakości, tradycji w sposobie wyrobu produktu, rozszerzenie asortymentu o kolejne zdrowe artykuły oraz dotarcie do jak najszerszego kręgu odbiorców.
Jego małżonka Aleksandra jest odpowiedzialna za obszar firmy związany z agroturystyką. Jej zadaniem jest kontynuacja dbania o klimat tego miejsca i zapewnienie jak najlepszej możliwości wypoczynku gościom.

Powyższa historia tłumaczy główne filary firmy EKO Hillar, jakimi są: Zdrowie, Ekologia, Tradycja.