Otręby pszenne

Dlaczego otręby pszenne są tak chętnie stosowane przez zwolenników zdrowego stylu życia? Zawarte w typ produkcie witaminy i minerały wpływają leczniczo niemal na wszystkie układy ludzkiego organizmu. Stanowią cenny składnik zdrowej i zbilansowanej diety.

Jak jeść otręby pszenne?

Pomysłów na zastosowanie otrębów pszennych w kuchni jest bardzo wiele. Najpopularniejszym z nich jest dodawanie produktu do płatków śniadaniowych, twarożku, jogurtu lub serka homogenizowanego.

Otręby pszenne mogą stanowić również znakomity dodatek do pieczywa i sałatek, ale także dań obiadowych, zup oraz sosów. Z powodzeniem sprawdzi się także w roli zagęszczacza np. farszu lub nadzienia do pierogów i naleśników.

Co kryją w sobie otręby pszenne?

Spośród wszystkich właściwości zdrowotnych otrębów pszennych najczęściej wyróżnia się pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz ochronę przed nowotworami.

Stanowią bogate źródło substancji takich jak:

cynk,
magnez,
potas,
miedź,
żelazo,
jod,
witaminy z grupy B.

Regularne spożywanie otrębów pszennych przyczynia się także do wzmocnienia pożytecznej flory bakteryjnej, regulacji gospodarki cukrowej oraz hormonalnej, a także obniżenie cholesterolu LDL. Posiłki wzbogacone o ten produkt stanowią naturalne wsparcie dla naszej pamięci i koncentracji.

Otręby pszenne przyczyniają się również do łagodzenia stanów napięcia psychicznego, przewlekłego stresu, czy też depresji. Spożywanie produktu pozwoli zatem zadbać nie tylko o samopoczucie fizyczne, ale również pozytywny nastrój.

Ekologiczne otręby pszenne

Sekretem dobroczynnych właściwości otrębów pszennych dostępnych w sklepie EHO Hillar jest ich ekologiczne wytwarzanie. Brak jakichkolwiek substancji chemicznych zarówno w procesie produkcji, jak i uprawy zbóż czyni nasze otręby pszenne produktem najwyższej jakości.