Mąka gryczana

Charakterystyczny smak oraz szarobrązowa barwa nadająca ciemniejszy kolor wypiekom to szczególne znaki rozpoznawcze mąki gryczanej. Nadaje się doskonale do pieczenia chlebów, bułek i ciast, wyrobu makaronu lub – w połączeniu z inną mąką – przy dowolnych daniach. Jednak tym, co najbardziej zachęca do sięgnięcia po ten produkt, są jego właściwości zdrowotne.

Mąka gryczana – dla najbardziej wymagających

Ten szczególny rodzaj mąki jest całkowicie pozbawiony glutenu. Z tego powodu stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej mąki białej w jadłospisie osób uczulonych na ten alergen.

Mąka gryczana charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, co czyni ją produktem przystępnym dla diabetyków, osób chorujących na insulinooporność, czy też przestrzegających zasad diety np. odchudzającej.

Oprócz tego, mąka gryczana wykazuje także wiele innych prozdrowotnych właściwości.

  • Wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia oraz przewodu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika – przyspiesza procesy trawienia, zapobiega zaparciom, skutecznie pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a nawet obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie tętnicze, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  • Wspomaga proces regeneracji mięśni oraz wzmacnia odporność organizmu dzięki wysokiej zawartości magnezu i miedzi.
  • Wspiera pracę układu nerwowego stanowiąc wsparcie przy leczeniu depresji, czy stanów lękowych. Łagodzi również bóle głowy.

Ekologiczna mąka gryczana

Co wyróżnia mąkę gryczaną dostępną w naszej ofercie? Starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z ekologicznych upraw to podstawa każdej mąki oferowanej w sklepie EKO Hillar. Świeże, wartościowe oraz pozbawione wszelkich sztucznych dodatków produkty są naszą wizytówką.