Mąka z samopszy

Ten gatunek zboża został uznany za najstarszy na świecie. Bogactwo wartości odżywczych sprawiło, że samopszy przypisywano właściwości lecznicze. Jej charakterystyczny orzechowy smak świetnie się komponuje z większością potraw – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

Wyjątkowe bogactwo mąki z samopszy

Mąka z samopszy zawiera aż o połowę więcej białka niż chociażby mąka pszenna. W swoim składzie posiada także zbiór cennych aminokwasów, w tym m.in.: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę. Tym samym:

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • reguluje gospodarkę hormonalną,
  • działa wspomagająco w walce z depresją.

Zawartość aminokwasów egzogennych jest wyjątkowo cenna, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego ważne jest, aby dostarczać je wraz z pożywieniem.

W ofercie EKO Hillar znajdziesz ekologiczne produkty wysokiej jakości, które doskonale wzbogacą zbilansowaną dietę o niezbędne składniki odżywcze. O unikalności mąki z samopszy świadczy także obecność pierwiastków takich jak:

  • błonnik,
  • luteina,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk,
  • mangan,
  • potas,
  • żelazo.

Dlaczego warto wybrać mąkę z samopszy?

Jest to niezwykle wartościowa mąka nadająca się doskonale do pieczenia chleba na zakwasie, ale także jako baza do ciast, deserów, naleśników czy gofrów. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że w łatwością można uwzględnić ją w codziennej diecie.

Dzięki tak licznej zawartości mikro- i makroelementów, codzienne wykorzystanie mąki z samopszy w posiłkach może okazać się doskonałym wyborem dla sportowców i osób na diecie np. redukcyjnej. Stanowią efektywne źródło cennych minerałów, które w dużym stopniu wytrącają się z organizmu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, produkt dodatkowo wspomoże zdrowy proces odchudzania.