Mąka z samopszy
Ten gatunek zboża został uznany za najstarszy na świecie. Bogactwo wartości odżywczych sprawiło, że samopszy przypisywano właściwości lecznicze. Jej charakterystyczny orzechowy smak świetnie się komponuje z większością potraw – zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Wyjątkowe bogactwo mąki z samopszy
Mąka z samopszy zawiera aż o połowę więcej białka niż chociażby mąka pszenna. W swoim składzie posiada także zbiór cennych aminokwasów, w tym m.in.: fenyloalaninę, tyrozynę, metioninę i izoleucynę. Tym samym:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- reguluje gospodarkę hormonalną,
- działa wspomagająco w walce z depresją.
Zawartość aminokwasów egzogennych jest wyjątkowo cenna, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego ważne jest, aby dostarczać je wraz z pożywieniem.
W ofercie EKO Hillar znajdziesz ekologiczne produkty wysokiej jakości, które doskonale wzbogacą zbilansowaną dietę o niezbędne składniki odżywcze. O unikalności mąki z samopszy świadczy także obecność pierwiastków takich jak:
- błonnik,
- luteina,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- mangan,
- potas,
- żelazo.
Dlaczego warto wybrać mąkę z samopszy?
Jest to niezwykle wartościowa mąka nadająca się doskonale do pieczenia chleba na zakwasie, ale także jako baza do ciast, deserów, naleśników czy gofrów. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że w łatwością można uwzględnić ją w codziennej diecie.
Dzięki tak licznej zawartości mikro- i makroelementów, codzienne wykorzystanie mąki z samopszy w posiłkach może okazać się doskonałym wyborem dla sportowców i osób na diecie np. redukcyjnej. Stanowią efektywne źródło cennych minerałów, które w dużym stopniu wytrącają się z organizmu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, produkt dodatkowo wspomoże zdrowy proces odchudzania.