Ryż

Podłużne, białe ziarna, proste w obróbce, o neutralnym smaku – trudno nie rozpoznać w nich ryżu. Ryż biały długoziarnisty znaleźć można w prostych przepisach na całym świecie, od Azji przez Europę po Amerykę Północną. Jakie wartości odżywcze posiada ekologiczny ryż biały długoziarnisty? Czy warto włączyć go do codziennego jadłospisu?

Ryż biały długoziarnisty – czym jest?

Ryż biały długoziarnisty jest ziarnem pozbawionym już plew, zarodka oraz okrywy. Można o nim również powiedzieć, że jest to ryż polerowany. Dodatkowo ryż długoziarnisty charakteryzuje się ziarnami 3-4 krotnie dłuższymi niż od swojej szerokości. Odmiany o długich ziarnach pozostają sypkie, ponieważ w trakcie gotowania i mieszania wydziela się stosunkowo najmniej substancji odpowiedzialnych za sklejanie się ziaren.

Ekologiczny ryż biały długoziarnisty – co go wyróżnia?

Określenie “ekologiczny” oznacza, że ryż opatrzony jest certyfikatem. Jego obecność potwierdza, że zboże pochodzi z hodowli dbającej nie tylko o samą jakość produktu, ale również o wpływ jego uprawy na środowisko. Sklep internetowy EKO Hillar oferuje ekologiczny ryż biały długoziarnisty w sprzyjającym środowisku opakowaniu o pojemności 0,5 kg, pakowany bez zbędnego plastiku.

Ryż biały – właściwości odżywcze

Ziarna białego ryżu należą do zbóż lekkostrawnych. W drobnych ziarnach można jednak znaleźć wartości odżywcze, wpływające na kondycję i funkcjonowanie organizmu. Są to między innymi:

  • Witaminy z grupy B – odpowiedzialne przede wszystkim za funkcjonowanie układu nerwowego, ich niedobór prowadzi do pogorszenia nastroju oraz rozproszeniu.
  • Witamina E – wspomaga procesy regeneracji skóry.
  • Pierwiastki: fosfor, potas, sód – biorą udział w budowie komórek oraz przemianach metabolicznych.

Komu polecany jest ryż biały?

Z uwagi na łatwe trawienie, ryż biały długoziarnisty zalecany jest osobom w procesie rekonwalescencji. Biały ryż może być też dodatkiem do dań, pełniąc funkcję zamiennika ziemniaków lub różnego rodzaju kasz.