Płatki owsiane błyskawiczne
Płatki owsiane uchodzą za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Wysoka zawartość wartościowych składników odżywczych oraz łatwa w obróbce forma sprawiają, że coraz częściej występują w codziennych posiłkach. Płatki owsiane błyskawiczne różnią się od wersji tradycyjnej procesem ich produkcji. Czym są płatki owsiane błyskawiczne? Do czego można je wykorzystać?
Płatki owsiane – błyskawiczne czy klasyczne?
Płatki owsiane mogą występować w 3 odsłonach: klasyczne, górske i błyskawiczne. Płatki klasyczne i górskie wykonane są z ziarna owsa nie poddanego obróbce termicznej. Owies zostaje jedynie zgnieciony w całości lub wcześniej rozdrobniony. Płatki owsiane błyskawiczne to również zmiażdżone ziarno, jednak dodatkowo zostało one poddane działaniu pary. Obróbka parowa zmiękcza je i rozluźnia jego strukturę. Dlatego wystarczy zalać je wodą lub mlekiem bez gotowania, aby szybko przyrządzić owsiankę.
Płatki owsiane błyskawiczne – wartości odżywcze
Proces produkcji wpływa na zawartość dobroczynnych dla organizmu składników w płatkach owsianych błyskawicznych. Wydawać się może, że dłuższa obróbka zmniejsza ilość wartości odżywczych w produkcie. Jednak w przypadku płatków owsianych mamy do czynienia z bardzo cennym źródłem prozdrowotnych substancji. Dlatego nawet poddane działaniu pary płatki owsiane błyskawiczne pozostają nadal wartościowym produktem.
Płatki owsiane błyskawiczne są przede wszystkim źródłem:
- nierozpuszczalnego błonnika spożywczego – oczyszcza on przewód pokarmowy oraz poprawia pracę jelit;
- witaminy E – nazywanej witaminą młodości – chroni ona skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- witamin z grupy B – istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wpływają też na dobre samopoczucie i poprawiają koncentrację;
- żelaza, fosforu, potasu i magnezu – pierwiastków biorących udział w procesach metabolicznych.
Jak wykorzystać płatki owsiane błyskawiczne w kuchni?
Płatki owsiane w tej formie zastąpią tradycyjne płatki szczególnie w wtedy, gdy brakuje czasu na gotowanie. Sprawdzą się w owsiankach na ciepło i na zimno, w wypiekach, a także jako dodatek do dań wytrawnych. Dostępne w sklepie EKO Hillar płatki owsiane błyskawiczne posiadają certyfikaty gwarantujące wysoką jakość produktu.