Samopsza

Ziarno samopszy przez długi czas pozostawało w polskiej kuchni nieznane. Chociaż jest ono bogatym źródłem wielu wartościowych składników, dopiero stosunkowo niedawno pojawiło się na naszych stołach, nadal zresztą pozostaje ziarnem niespecjalnie popularnym. Tymczasem jako ziarno określane przez dietetyków i technologów żywności ziarnem funkcjonalnym, powinno na stałe zagościć w diecie osób ceniących sobie zbilansowaną dietę i zdrowy tryb życia. Czym jest i jakie właściwości ma ziarno samopszy?

Ekologiczne ziarno samopszy – co to jest?

Samopsza należy do tej samej grupy zbóż, co współczesna pszenica, jednak uprawiana jest przez człowieka znacznie dłużej. Szacuje się, że towarzyszy nam od około 9000 lat. W porównaniu do bardziej znanych gatunków pszenicy, samopsza zawiera zdecydowanie więcej białka. Jest to jednocześnie białko o bardzo korzystnym składzie – zawiera cenne aminokwasy, takie jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina czy izoleucyna, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.

W naszym sklepie proponujemy ziarno samopszy m.in. w opakowaniu o wadze 0,8 kg, dzięki czemu można przetestować je jako składnik domowych potraw i podjąć decyzję o ewentualnym włączeniu go do codziennej diety na dłużej.
Ekologiczne ziarno samopszy – właściwości

Obecność wymienionych aminokwasów egzogennych to tylko jedna z cech ziarna samopszy. Poza tym charakteryzuje się ono również bardzo delikatnym smakiem i sporą miękkością, dlatego świetnie nadaje się do domowej obróbki, a jego obecność nie wpływa znacząco na smak całej potrawy. Samopsza, podobnie jak inne gatunki pszenicy, zawiera gluten. Co ciekawe, badania wskazują, że obecny w samopszy gluten jest dużo mniej toksyczny, niż jego odpowiedniki we współczesnych odmianach. Ziarno samopszy jest bogatym źródłem chroniących wzrok karotenoidów, dlatego szczególnie zaleca się ją w diecie osób starszych lub ze skłonnością do jaskry.

Wśród znajdujących się w ziarnie samopszy składników odżywczych nie sposób pominąć także witaminy A oraz związków z grupy B, których obecność pozytywnie wpływa na przemiany metaboliczne w ludzkim organizmie.