Zdarza Ci się zapomnieć kupić pieczywa na śniadanie? Rano nie chce nam się iść do sklepu?
Jest na to sposób – upiecz kajzerki w domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż świeżutkie,
ciepłe i miękkie bułki na śniadanie.
Składniki:
- 460 g szklanki mąki pszennej typ 650
- 190 ml letniej wody
- 5g drożdży
- łyżeczka soli
- jajko
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki
- Dokładnie je zagnieć. Ważne jest to, aby ciasto przestało przyklejać się do miski.
Od tego momentu ugniataj ciasto jeszcze przez 6-7 minut. - Odstaw ciasto na 10 minut, następnie ugniataj je przez kolejne 6 minut.
- Przełóż powstałą masę do miski lekko nasmarowanej olejem, następnie przykryj
miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. - Odczekaj godzinę, aby ciasto wyrosło.
- Podziel ciasto na 8 części. Z każdej ulep kulkę i wyłóż na blaszkę do pieczenia,
następnie spłaszcz lekko każdą z uformowanych bułek.
Przykryj blachę i odstaw znów na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. - Natnij wyrośnięte bułki, następnie piecz bez termoobiegu z grzaniem góra-dół
przez około 15 minut w temperaturze 225 stopni.