Kajzerki – prosty sposób na uzupełnienie śniadania – przepis

Zdarza Ci się zapomnieć kupić pieczywa na śniadanie? Rano nie chce nam się iść do sklepu?
Jest na to sposób – upiecz kajzerki w domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż świeżutkie,
ciepłe i miękkie bułki na śniadanie.

Składniki:

  • 460 g szklanki mąki pszennej typ 650
  • 190 ml letniej wody
  • 5g drożdży
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  • Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki
  • Dokładnie je zagnieć. Ważne jest to, aby ciasto przestało przyklejać się do miski.
    Od tego momentu ugniataj ciasto jeszcze przez 6-7 minut.
  • Odstaw ciasto na 10 minut, następnie ugniataj je przez kolejne 6 minut.
  • Przełóż powstałą masę do miski lekko nasmarowanej olejem, następnie przykryj
    miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Odczekaj godzinę, aby ciasto wyrosło.
  • Podziel ciasto na 8 części. Z każdej ulep kulkę i wyłóż na blaszkę do pieczenia,
    następnie spłaszcz lekko każdą z uformowanych bułek.
    Przykryj blachę i odstaw znów na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Natnij wyrośnięte bułki, następnie piecz bez termoobiegu z grzaniem góra-dół
    przez około 15 minut w temperaturze 225 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *