Ciasto biszkoptowe to rodzaj ciasta, które składa się z ubitej piany z białek jaj, cukru i mąki. Jest to ciasto lekkie, puszyste i wilgotne,
które często stanowi bazę do różnych deserów. Można je piec w tortownicy lub blaszce, a także dodawać do niego owoce, kremy,
galaretki lub polewy. Ciasto biszkoptowe jest popularne w wielu krajach i ma wiele odmian. Niektóre z nich to: biszkopt z truskawkami,
biszkopt z nutellą i pijaną śliwką, biszkopt z ananasem lub biszkopt chałwowy. Ciasto biszkoptowe jest łatwe do przygotowania
i smakuje wyśmienicie.
Potrzebne składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę ze skrobią ziemniaczaną, przesiej przez sitko i odstaw na bok.
- Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i żółtka.
- Dodawaj porcjami przesianą mąkę ze skrobią do masy jajecznej jednocześnie delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby składniki
się połączyły.
Dolej 2 łyżki wody i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. - Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
- Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół).
Biszkopt jest odpowiednio wypieczony, gdy wykałaczka wetknięta w niego wychodzi sucha.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku. - Wyjmij biszkopt z foremki i odstaw do wystygnięcia.