Biszkopt – przepis

Ciasto biszkoptowe to rodzaj ciasta, które składa się z ubitej piany z białek jaj, cukru i mąki. Jest to ciasto lekkie, puszyste i wilgotne,
które często stanowi bazę do różnych deserów. Można je piec w tortownicy lub blaszce, a także dodawać do niego owoce, kremy,
galaretki lub polewy. Ciasto biszkoptowe jest popularne w wielu krajach i ma wiele odmian. Niektóre z nich to: biszkopt z truskawkami,
biszkopt z nutellą i pijaną śliwką, biszkopt z ananasem lub biszkopt chałwowy. Ciasto biszkoptowe jest łatwe do przygotowania
i smakuje wyśmienicie.

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mąkę ze skrobią ziemniaczaną, przesiej przez sitko i odstaw na bok.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i żółtka.
  • Dodawaj porcjami przesianą mąkę ze skrobią do masy jajecznej jednocześnie delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby składniki
    się połączyły.
    Dolej 2 łyżki wody i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  • Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
  • Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół).
    Biszkopt jest odpowiednio wypieczony, gdy wykałaczka wetknięta w niego wychodzi sucha.
    Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
  • Wyjmij biszkopt z foremki i odstaw do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *