Pyszne oponki bez drożdży

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki pszennej 450 lub 650
  • 1 kg twarogu
  • 1 kostka masła (200g)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotwania

  • Połącz i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
  • Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka szlanką
  • W powstałych kółkach wytnij dodatkowo po środku mniejsze dziurki za pomocą kieliszka
  • Z powstałych małych kółeczek możesz usmażyć później pączusie
  • Rozgrzej olej w garnku i smaż oponki z obu stron do osiągnięcia złotego koloru
  • Po ostygnięciu posyp powstałe oponki cukrem pudrem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *