Gotowane kopytka – idealny dodatek do obiadu

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyogotwania

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i rozgnieć. Przełóż do
    miski oraz ostudź do temperatury pokojowej
  • Dodaj mąkę, jajko, sól i wymieszaj wszystko na jednolitą masę
  • Wyłóż na stolnice, podziel na 7 części i z każdej z nich uformuj wałki o średnicy 1-1,5 cm
  • Spłaszcz powstałe wałki i potnij pod kątem 45 stopni o kawałki o szerokości około 2 cm
  • Wrzucaj kopytka partiami do osolonej, gotującej się wody
  • Gotuj około 3 minut licząc od momentu w którym kopytka wypłyną na powierzchnie.
    Cały czas kontroluj czy kopytka nie przyklejają się do dna naczynia
  • Wyławiaj gotowe kopytka łyżką cedzakową

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *