Gotowane kopytka – idealny dodatek do obiadu
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Sposób przyogotwania
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i rozgnieć. Przełóż do
miski oraz ostudź do temperatury pokojowej - Dodaj mąkę, jajko, sól i wymieszaj wszystko na jednolitą masę
- Wyłóż na stolnice, podziel na 7 części i z każdej z nich uformuj wałki o średnicy 1-1,5 cm
- Spłaszcz powstałe wałki i potnij pod kątem 45 stopni o kawałki o szerokości około 2 cm
- Wrzucaj kopytka partiami do osolonej, gotującej się wody
- Gotuj około 3 minut licząc od momentu w którym kopytka wypłyną na powierzchnie.
Cały czas kontroluj czy kopytka nie przyklejają się do dna naczynia - Wyławiaj gotowe kopytka łyżką cedzakową
Smacznego!