Przepis na domowy makaron

Potrzebne składniki na ok. 400g ugotowanego makaronu

  • 160 g mąki pszennej 650 lub 450
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oleju lub oliwy

Sposób przyogotwania

  • Na stolnicę wysyp mąkę i na środku zrób dołek
  • W powstały dołek wbij całe jajko, oraz dorzuć dwa żółtka
  • Dodaj sól oraz olej lub oliwę
  • Połącz wszystkie składniki
  • Po powstaniu jednolitej masy ugniataj ciasto od 20 minut do 1 godziny, tak
    aby było gładkie oraz jednolite.
  • Gdy ciasto jest już ugniecione zwiń je w kulkę, zawiń folią i odłuż do
    lodówki na godzinę.
  • Podziel kulę na 3 części i rozwałkuj.
  • Potnij uformowane „placki” na paseczki.
  • Gotuj powstały makaron około 3-4 minuty w posolonej wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *