Proste danie, które idealnie sprawdzi się na każdą porę dnia. Wspaniałe w wersji deserowej
na słodko jak i w opcji wytrawnej np. jako danie obiadowe.
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 duże jajka
- Szczypta soli
- Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Porady:
- Mąka jakiej użyjesz do naleśników to Twój wybór, zależnie od tego co preferujesz. My ze
swojej strony polecamy kilka konfiguracji: sama mąka pszenna 650, sama mąka orkiszowa
jasna, mieszanka 50/50 pszennej 650 oraz pszennej graham 1850, mieszanka 50/50
orkiszowej jasnej wraz z orkiszową 1850 lub 50/50 pszennej 650 oraz gryczanej razowej.
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli, dodaj jajka i wlej mleko oraz wodę gazowaną.
- Wymieszaj wszystko na jednolite, gładkie ciasto.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta – dolej odrobinę wody gazowanej. W przypadku, gdy masa
jest za rzadka – dodaj odrobinę mąki. - Wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, jednocześnie nią krążąc.
- Rozprowadź masę po całej powierzchni patelni.
- Smaż około pół minuty, aż brzegi naleśnika zaczną się wywijać.
- Odwróć placek na drugą stronę i smaż do osiągnięcia przez placek złocistego koloru.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami na słodko, np. twarogiem, dżemem, konfiturą,
owocami, orzechami, sosami owocowymi lub w wersji wytrawnej, np. z kurczakiem, serem,
warzywami.
Smacznego!