Szybki przepis na puszyste naleśniki

Proste danie, które idealnie sprawdzi się na każdą porę dnia. Wspaniałe w wersji deserowej
na słodko jak i w opcji wytrawnej np. jako danie obiadowe.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Porady:

  • Mąka jakiej użyjesz do naleśników to Twój wybór, zależnie od tego co preferujesz. My ze
    swojej strony polecamy kilka konfiguracji: sama mąka pszenna 650, sama mąka orkiszowa
    jasna, mieszanka 50/50 pszennej 650 oraz pszennej graham 1850, mieszanka 50/50
    orkiszowej jasnej wraz z orkiszową 1850 lub 50/50 pszennej 650 oraz gryczanej razowej.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli, dodaj jajka i wlej mleko oraz wodę gazowaną.
  • Wymieszaj wszystko na jednolite, gładkie ciasto.
  • Jeżeli masa jest zbyt gęsta – dolej odrobinę wody gazowanej. W przypadku, gdy masa
    jest za rzadka – dodaj odrobinę mąki.
  • Wlej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, jednocześnie nią krążąc.
  • Rozprowadź masę po całej powierzchni patelni.
  • Smaż około pół minuty, aż brzegi naleśnika zaczną się wywijać.
  • Odwróć placek na drugą stronę i smaż do osiągnięcia przez placek złocistego koloru.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami na słodko, np. twarogiem, dżemem, konfiturą,
owocami, orzechami, sosami owocowymi lub w wersji wytrawnej, np. z kurczakiem, serem,
warzywami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *