Przepis na placuszki z serka wiejskiego

Tak jak obiecywaliśmy w niedzielnym poście – w dniu dzisiejszym przedstawimy Wam
świetne wykorzystanie dla serka wiejskiego oraz mąki pszennej. Serek wiejski jest
bardzo popularny w naszym kraju. To twaróg ziarnisty w delikatnej śmietance. Z reguły
jedzony bez dodatków lub na słono ze szczypiorkiem lub rzodkiewką. Idealnie natomiast
sprawdzi się rónież w wersji na słodko z dodatkiem owoców np. na śniadanie lub deser.

Potrzebne składniki:

  • Serek wiejski 200g,
  • 80g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Wbij do naczynia 2 jaja.
  • Dodaj cukier.
  • Wlej serek wiejski.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozpuść masło lub wlej łyżkę oleju i dobrze ją nagrzej, następnie zmniejsz
    ogień.
  • Usmaż placki, aby były lekko rumiane.
  • Gotowe placuszki możesz podwać ze swoimi ulubionymi dodatkami – u nas były to
    borówki i cukier puder, a wcześniej banan oraz czekolada.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *