Tak jak obiecywaliśmy w niedzielnym poście – w dniu dzisiejszym przedstawimy Wam
świetne wykorzystanie dla serka wiejskiego oraz mąki pszennej. Serek wiejski jest
bardzo popularny w naszym kraju. To twaróg ziarnisty w delikatnej śmietance. Z reguły
jedzony bez dodatków lub na słono ze szczypiorkiem lub rzodkiewką. Idealnie natomiast
sprawdzi się rónież w wersji na słodko z dodatkiem owoców np. na śniadanie lub deser.
Potrzebne składniki:
- Serek wiejski 200g,
- 80g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wbij do naczynia 2 jaja.
- Dodaj cukier.
- Wlej serek wiejski.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło lub wlej łyżkę oleju i dobrze ją nagrzej, następnie zmniejsz
ogień. - Usmaż placki, aby były lekko rumiane.
- Gotowe placuszki możesz podwać ze swoimi ulubionymi dodatkami – u nas były to
borówki i cukier puder, a wcześniej banan oraz czekolada.
Smacznego!