Płaskurka – prastare odmiany zbóż

Płaskurka to kolejna prastara odmiana pszenicy, którą chcielibyśmy omówić. Badania
wykazały, że udomowiona została na terenie południowo wschodniej Turcji około
9800-8800 lat p.n.e. Nad Wisłą pojawiła się około 4 tysięcy lat temu. Początkowo używana
przede wszystkim do produkcji kasz. Następnie zaczęto wyrabiać z niej mąkę służącą
do wypieku chleba. Z czasem została wyparta przez pszenicę zwyczajną, a w wieku
XX praktycznie przestano ją uprawiać. Dziś wraca do łask i jest coraz częściej używana.

Co niesie za sobą spożywanie produktów z płąskurki oraz jakie korzyści niesie to dla
organizmu?

1. Bogactwo białka oraz β-glukanów

Zawierają ogromną ilość białka oraz β-glukanów – redukuja one cholesterol we krwi.
Dodatkowo równoważą poziom glukozy. Z tego właśnie względu działa wspaniale na
układ krwionośny oraz minimalizuje ryzyko cukrzycy.

2. Duża zawartość błonnika

Błonnik nie ulega trawieniu oraz sam nie dostarcza substancji odżywczych. Mimo
wszystko – jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Zapobiega zaparciom
oraz usprawnia działanie jelit.

3. Spora ilość witamin

Płaskurka jest bogata w witaminy z grupy B – w porównaniu do zwykłej pszenicy dostarcza
kilka razy więcej ryboflawiny, która uczestniczy w metaboliźmie serotoniny i dopaminy.
Są to neuroprzekaźniki odpowiedzialne za samopoczucie. Witamina E jest ważnym składnikiem
i jest ona potrzebna wszystkim komórkom w ciele człowieka. Wpływa na syntezę lipidów,
a takrze metabolizm mięśni.

4. Cenne składniki mineralne.

Jedząc produkty z płaskurki również uzupełniamy również magnez oraz cynk. Niedobór
magnezu objawia się zmęczeniem oraz pogorszeniem nastroju. Cynk natomiast wzmiacnia
odporność oraz wpływa na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek.

5. Luteina.

To prastare zboże zawiera również luteinę – barwnik, który choni nasze oczy przez zaćmą.

Pamiętajcie, że to nie wszystkie pozywne aspekty płaskurki. Jest ich oczywiście o wiele
więcej. W niedalekiej przyszłości spodziewajcie się rozszerzenia naszej oferty o mąkę razową
z tego zapomnianego niegdyś zboża.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *