Płaskurka to kolejna prastara odmiana pszenicy, którą chcielibyśmy omówić. Badania
wykazały, że udomowiona została na terenie południowo wschodniej Turcji około
9800-8800 lat p.n.e. Nad Wisłą pojawiła się około 4 tysięcy lat temu. Początkowo używana
przede wszystkim do produkcji kasz. Następnie zaczęto wyrabiać z niej mąkę służącą
do wypieku chleba. Z czasem została wyparta przez pszenicę zwyczajną, a w wieku
XX praktycznie przestano ją uprawiać. Dziś wraca do łask i jest coraz częściej używana.
Co niesie za sobą spożywanie produktów z płąskurki oraz jakie korzyści niesie to dla
organizmu?
1. Bogactwo białka oraz β-glukanów
Zawierają ogromną ilość białka oraz β-glukanów – redukuja one cholesterol we krwi.
Dodatkowo równoważą poziom glukozy. Z tego właśnie względu działa wspaniale na
układ krwionośny oraz minimalizuje ryzyko cukrzycy.
2. Duża zawartość błonnika
Błonnik nie ulega trawieniu oraz sam nie dostarcza substancji odżywczych. Mimo
wszystko – jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Zapobiega zaparciom
oraz usprawnia działanie jelit.
3. Spora ilość witamin
Płaskurka jest bogata w witaminy z grupy B – w porównaniu do zwykłej pszenicy dostarcza
kilka razy więcej ryboflawiny, która uczestniczy w metaboliźmie serotoniny i dopaminy.
Są to neuroprzekaźniki odpowiedzialne za samopoczucie. Witamina E jest ważnym składnikiem
i jest ona potrzebna wszystkim komórkom w ciele człowieka. Wpływa na syntezę lipidów,
a takrze metabolizm mięśni.
4. Cenne składniki mineralne.
Jedząc produkty z płaskurki również uzupełniamy również magnez oraz cynk. Niedobór
magnezu objawia się zmęczeniem oraz pogorszeniem nastroju. Cynk natomiast wzmiacnia
odporność oraz wpływa na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek.
5. Luteina.
To prastare zboże zawiera również luteinę – barwnik, który choni nasze oczy przez zaćmą.
Pamiętajcie, że to nie wszystkie pozywne aspekty płaskurki. Jest ich oczywiście o wiele
więcej. W niedalekiej przyszłości spodziewajcie się rozszerzenia naszej oferty o mąkę razową
z tego zapomnianego niegdyś zboża.