Część z Was zapewne powie, że prawdziwy chleb powinien być na zakwasie. Naszym
zdaniem w świecie w którym możemy mieć deficyt czasu – ciekawym rozwiązaniem
jest szybki przepis na chleb z użyciem drożdży – z którego sami często korzystamy.
Poświęcając kilka chwil – możemy mieć zawsze świeży chleb ze znanych nam, dobrych,
ekologicznych produktów.
Potrzebne składniki (porcja na 3 foremki):
Naczynie 1
- Mąka – 1kg + 2 szklanki
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
Naczynie 2
- 1 szklanka wody
- 1 kostka drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Porady:
- W przepisie możesz użyć wszelkich rodzajów mąk. My proponujemy zmieszać
pszenną 650 oraz pszenną 2000 lub orkiszową jasną z orkiszową 1850. - Eksperymentuj! Przed wlaniem masy do foremek możesz do całości dodać coś
co urozmaici wypiek, np. słonecznik, pestki dyni lub prażoną cebulkę.
Sposób działania:
- Wymieszaj dokładnie składniki w naczyniu 1.
- Wymieszaj dokładnie składniki w naczyniu 2.
- Wymieszaj zawartość naczynia 1 i naczynia 2.
- Przelej powstałą masę do foremek, wysmarowanych wcześniej olejem
i posypanych otrębami lub bułką tartą. - Wstaw foremki do zimnego piekarnika ustawionego na 220 ° C na 35 minut.
- W momencie, w którym górna skórka stwardnieje – ponacinaj ją delikatnie.
- Po 35 minutach zmień temperaturę piekarnika na 185°C na kolejne 35 minut.
- Po 70 minutach pieczenia – wyjmij chleby z piekarnika i skrop je wodą.
- Pozostaw chleby to wystygnięcia.
- Po wystygnięciu spróbuj swoich wypieków.
Smacznego!