Prosty przepis na chleb bez zakwasu

Część z Was zapewne powie, że prawdziwy chleb powinien być na zakwasie. Naszym
zdaniem w świecie w którym możemy mieć deficyt czasu – ciekawym rozwiązaniem
jest szybki przepis na chleb z użyciem drożdży – z którego sami często korzystamy.
Poświęcając kilka chwil – możemy mieć zawsze świeży chleb ze znanych nam, dobrych,
ekologicznych produktów.

Potrzebne składniki (porcja na 3 foremki):

Naczynie 1

  • Mąka – 1kg + 2 szklanki
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Naczynie 2

  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Porady:

Sposób działania:

  • Wymieszaj dokładnie składniki w naczyniu 1.
  • Wymieszaj dokładnie składniki w naczyniu 2.
  • Wymieszaj zawartość naczynia 1 i naczynia 2.
  • Przelej powstałą masę do foremek, wysmarowanych wcześniej olejem
    i posypanych otrębami lub bułką tartą.
  • Wstaw foremki do zimnego piekarnika ustawionego na 220 ° C na 35 minut.
  • W momencie, w którym górna skórka stwardnieje – ponacinaj ją delikatnie.
  • Po 35 minutach zmień temperaturę piekarnika na 185°C na kolejne 35 minut.
  • Po 70 minutach pieczenia – wyjmij chleby z piekarnika i skrop je wodą.
  • Pozostaw chleby to wystygnięcia.
  • Po wystygnięciu spróbuj swoich wypieków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *