Naleśniki, omlety, racuchy, pszenne ciasteczka – wszystkie one należą do kategorii nazywanej w kulturze kulinarne „comfort food”,
czyli posiłków poprawiających samopoczucie w kiepskim dniu, ale niekoniecznie najzdrowszych. Jedzenie poprawiające nastrój nie
musi jednak być niskowartościowe! Warto zamienić proste, węglowodanowe składniki na bardziej wartościowe, i w ten sposób
zwiększyć wartość posiłku. W naszym poradniku podpowiadamy, czym jest mąka z samopszy i jak ją wykorzystać do skomponowania
posiłku bogatego w składniki odżywcze. Zastanawiasz się, czy w Twojej kuchni odnajdzie się mąka z samopszy? Przepisy, które
proponujemy, pozwolą Ci to sprawdzić.
Mąka z samopszy – czym jest?
Samopsza to jeden z rodzajów pszenicy, w przeciwieństwie jednak do współczesnej pszenicy, samopsza uprawiana jest znacznie
dłużej. Szacuje się, że samopsza uprawiana jest przez człowieka od około 9 tysięcy lat. Chociaż samopsza zawiera zdecydowanie
więcej białka niż popularniejsze gatunki pszenicy, to jednocześnie jest to białko o bardzo korzystnym składzie. Znajdują się w nim
wartościowe aminokwasy: fenyloalanina, tyrozyna, metionina czy izoleucyna. Ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich
samodzielnie, dlatego istotne jest uzupełnienia ich za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety.
Czy mąka z samopszy ma gluten?
Mąka z samopszy jest produktem, który tak jak i sama samopsza dopiero zyskuje swoją popularność. Jednak coraz chętniej wybierają
ją osoby, które niezbyt dobrze tolerują gluten w pożywieniu. Przyczyną jest fakt, że mimo obecności tego białka ziarnie tej pszenicy
i mące z samopszy, ma ono znacznie bardziej korzystną budowę, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z jego strawieniem.
Mąka z samopszy pozwala więc przyrządzić potrawy, które wymagają glutenu – ma on dobre właściwości wiążące i sklejające – ale
jednocześnie nie jest tak obciążająca dla ludzkiego organizmu.
Mąka z samopszy – czy wykorzystam ją w moich ulubionych przepisach?
Jak najbardziej! Ze względu na to, że mąka z samopszy jest mąką pszenną, a więc zawierającą gluten, z powodzeniem można wykorzystać
ją w potrawach, które pamiętamy z dzieciństwa. Sama samopsza jest łatwiej przyswajalna dla naszego organizmu, a jeśli placuszki
uzupełnisz świeżymi lub mrożonymi owocami, dodasz otręby oraz inne dodatki, Twoje dania będą lepiej komponowały się
z pełnowartościową dietą. Mąka z samopszy może zostać wykorzystana tak samo, jak każda inna mąka, chociażby jak mąka żytnia 2000.
Mąka z samopszy – przepisy, które musisz sprawdzić
Jeśli nie czujesz się pewnie, poznając nowe składniki – przychodzimy z pomocą. Chcesz, aby w Twojej kuchni zagościła mąka z samopszy?
Przepisy, które przygotowaliśmy, możesz wykorzystać na pierwszy raz. Z czasem oswoisz się z tym nowym-starym rodzajem mąki, dzięki
czemu bardziej swobodnie zaczniesz z niej korzystać, aż w końcu będziesz jej używać bez konieczności zerkania do przepisów. Oto nasze
propozycje! W każdym przepisie na początku wymieniamy składniki, a następnie w kilku prostych krokach opisujemy, co zrobić.
Wegańskie ciastka z samopszy
Składniki:
- 250 g mąki z samopszy
- 100 g masła (możesz też użyć oleju kokosowego)
- 1 łyżka kremu kokosowego (bez płynu!)
- 1 łyżka cukru pudru (możesz użyć erytrolu, jednak użyj go o połowę mniej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Przesiej do miski proszek do pieczenia i mogą. Następnie dodaj cukier puder – jeśli zbije się w grudki, również możesz go przesiać
– serek i masło lub olej. - Ciasto wyrabiają tak długo, aż przestanie się kleić do dłoni, następnie owiń ja folią i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni, pieczenie góra-dół. Wyjmij ciasto z lodówki i wyrabiaj je przez chwilę, by nadać mu
elastyczność oraz rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów. - Teraz najprzyjemniejsze – wytnij kształt ciasteczek! Możesz do tego użyć foremek, możesz również naciąć je w geometryczne
wzory nożem (jeśli używasz silikonowej stolnicy, użyj również silikonowego lub plastikowego noża). - Piecz przez 10 minut.
- Gotowe ciasteczka można udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Wegańskie pankejki z aquafabą
Składniki:
- 200 ml wody z puszki ciecierzycy
- 2 łyżeczki erytrolu
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy, 20 ml i odrobina do natłuszczenia patelni
- 300 g mąki z samopszy
- jogurt wegański
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki (dżem lub konfitura, świeże lub mrożone owoce, syrop klonowy etc.)
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj do niej sól, jogurt i oliwę. Wymieszaj.
- Czas na aquafabę. Przelej ją do naczynia, w którym można ją ubić za pomocą miksera – może to trwać kilka minut, dłużej niż białka
jaj. Kiedy zacznie sztywnieć, możesz powoli dodawać erytrol i skrobię, cały czas ubijając. Ubij pianę na sztywno. - Za pomocą szpatułki połącz aquafabę z ciastem i delikatnie wymieszaj.
- Dobrze rozgrzej patelnię, zmniejsz ogień i na odrobinie rozgrzanej oliwy smaż porcjami placuszki przez chwilę z każdej strony. Jeśli
masz, użyj patelni do naleśników. - Przełóż na talerz i udekoruj za pomocą ulubionych dodatków.
Smacznego!