Królowa kasz – jaglana

Kasze od wieków obecne są w diecie naszych przodków. Panicum miliaceum, czyli trawa, z której uzyskuje się kaszę jaglaną, to jedna
z najstarszych roślin uprawnych znanych na całym świecie już w epoce neolitu. Jej nazwa pochodzi od prasłowiańskiego wyrazu „jagły”,
oznaczającego proso. To właśnie ono było jednym z podstawowych zbóż wykorzystywanych w diecie Słowian. Kasza jaglana zachwyca
swoimi właściwościami prozdrowotnymi, dzięki którym ponownie przeżywa swój renesans. Czy rzeczywiście zasługuje na miano
królowej kasz?

[ Kasza jaglana pakowana po 3kg – kliknij i sprawdź! ]

Wartości odżywcze i lecznicze właściwości kaszy jaglanej

Oprócz Polski uprawia się ją także na południu Rosji, w Azji Środkowej, Indiach, Chinach, a nawet w Japonii. Jednak czym wyróżnia się
kasza z obłuszczonego prosa na tle innych produktów zbożowych?

  • Jagły polecane są osobom cierpiącym na niedobór żelaza, ponieważ zawierają jego wysoką dawkę. Dostarczają również witaminy
    z grupy B, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Ze względu na to, że kasza jaglana posiada w swoim składzie krzem, regularne jej
    spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję włosów.
  • Pomimo tego, że kasza jaglana ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych wśród kasz, badania naukowe potwierdzają, że
    może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny.
  • Jagły pomagają przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, dlatego zalecane są szczególnie osobom cierpiącym na
    różnego typu niestrawności. Mogą być także stosowane w diecie zasadowej.
  • Co ciekawe, kasza jaglana wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność, a jej działanie rozgrzewające
    czyni ją idealnym składnikiem dań na chłodniejsze pory roku. Znana jest również ze swoich atrybutów osuszających – wspomaga
    leczenie górnych dróg oddechowych. Można zatem powiedzieć, że posiłek bazujący na kaszy świetnie sprawdzi się jako element
    kuracji przeziębienia i grypy.
  • Według doniesień naukowców, regularne spożywanie kaszy jaglanej ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, w związku
    z czym obowiązkowo powinna znaleźć się w diecie uczniów, studentów i osób starszych.
  • Kasza jaglana składa się przede wszystkim ze złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest nie tylko zdrowa, ale również
    bardzo sycąca, dlatego polecana jest także osobom chcącym zredukować masę ciała. Ze względu na dużą zawartość białka, sprawdzi
    się idealnie również u osób stosujących dietę bezmięsną.
  • Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię.

[ Przejrzyj również inne kasze ekologiczne ]

Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka?

Pomimo wielu pozytywnych właściwości kaszy, nie każdemu odpowiada jej smak. Najczęstszym z podawanych powodów jest wyczuwalna
gorycz. Nie jest to jednak cecha samej kaszy, lecz nieodpowiedniego jej przygotowania. Aby uniknąć niechcianej goryczki, kaszę jaglaną
jeszcze przed ugotowaniem należy obficie przelać wodą – najpierw zimną, a potem gorącą.

Sposoby wykorzystania kaszy jaglanej w kuchni

Możliwości przygotowania kaszy jaglanej są niemal nieograniczone. Królowa kasz doskonale sprawdzi się jako baza lub dodatek do potraw
niemal każdego typu, dlatego bardzo łatwo uwzględnić ją w codziennym jadłospisie.

  • Na śniadanie można szybko wykonać proste danie z owocami i orzechami, na mleku lub wodzie. Taka jaglanka rozgrzeje oraz zapewni
    sytość i energię na dobry początek dnia.
  • Kasza ugotowana na sypko nadaje się doskonale jako dodatek do obiadu, którym zastąpimy ryż lub ziemniaki.
  • Obłuszczone proso sprawdzi się również jako spoiwo do kotlecików z nasion roślin strączkowych lub warzyw.
  • Z powodzeniem może również stanowić podstawę słodkich lub wytrawnych placuszków jaglanych.
  • Ze względu na neutralny smak, kasza wykorzystywana jest także do deserów jaglanych – puddingów, ciasteczek czy serników.

Aby mieć pewność, że kasza jaglana wpłynie jak najlepiej na nasze zdrowie, warto zaopatrywać się w nią wyłącznie u sprawdzonych dostawców.
EKO Hillar jest producentem ekologicznej i certyfikowanej żywności wytwarzanej z najwyższą dbałością o jakość. W jego ofercie znajdziesz nie
tylko znakomite kasze, ale także wiele innych ciekawych propozycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *