Kasza jaglana
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych i najstarszych kasz przygotowanych przez człowieka. Dzisiaj cieszy się rosnącą popularnością ze względu na większe zainteresowanie zdrowym stylem życia. Jakie właściwości ma kasza jaglana? Dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu?
Ekologiczna kasza jaglana – czym jest?
Kasza jaglana to polerowane i obłuskane ziarna prosa. Roślina ta pochodzi z kontynentu afrykańskiego, gdzie rosła dziko, pomimo niesprzyjających warunków. Uprawa prosa jest możliwa w zimnym, suchym regionie, a plon daje po 70 dniach od wysiewu. Ekologiczna kasza jaglana dostępna w sklepie internetowym EKO Hillar posiada certyfikaty, które potwierdzają, że zarówno warunki produkcji kaszy jaglanej, jak i jej hodowli, nie wpływają negatywnie na środowisko.
Kasza jaglana – korzyści dla zdrowia
Proso, z którego wytwarzana jest kasza jaglana, posiada podobne właściwości, co inne zboża. Jednak jest ono jedynym zbożem, które zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze: od białek po minerały i witaminy. W niepozornych, żółtych ziarenkach kryje się prawdziwa bomba odżywcza.
Jakie składniki można znaleźć w kaszy jaglanej?
- Błonnik
Substancja, która nie ulega strawieniu, przesuwa się wzdłuż całego układu pokarmowego i oczyszcza go. Spożywanie błonnika poprawia trawienie, pomaga w walce zaparciami i nadaje uczucie sytości.
- Witaminy z grupy B
Kasza jaglana zawiera przede wszystkim witaminę B6 – niacynę – i kwas foliowy. Biorą one udział w wielu procesach metabolicznych oraz budowie tkanek komórkowych. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne również za prawidłowe działanie układu nerwowego.
-
Magnez
Minerał ten pomaga rozluźnić mięśnie i nerwy. Ma korzystne działanie w przypadku ataków astmy, może wpływać na zmniejszenie ich intensywności. Wzmacnia kości, niweluje migreny oraz zmniejsza ryzyko zawału serca.
Kasza jaglana – dla kogo?
Miejsce dla kaszy jaglanej w swojej diecie powinny znaleźć przede wszystkim osoby, mające problem z nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca czy podwyższonym cholesterolem. Zawarte w kaszy jaglanej lipoproteiny o dużej gęstości oraz błonnik wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL.