Chleb żytni na zakwasie

Wcześniejszy artykuł nauczył nas w jaki sposób zrobić domowy zakwas. W dniu
dzisiejszym weźmiemy się za chleb żytni z użyciem tego zakwasu. Jedyne czego
potrzebujemy to odrobine czasu, cierpliwości i kilku składników.

Składniki na jeden bochenek:

  • 500 g mąki żytniej 720 lub 2000 (może być również mieszanka tych mąk),
  • 8 g soli,
  • 150 g zakwasu żytniego – bardzo ważne, aby był to zakwas dokarmiony 24 godziny
    wcześniej.
  • 450 ciepłej wody,
  • Możemy dorzucić dodatki: słonecznik, pestki dyni, prażoną cebulkę, ziarna,
  • Prostokątna foremka o wymiarach ok. 20cm x 10 cm x 10 cm.

Sposób przygotowania:

  • Wysmaruj foremkę olejem i posyp ją otrębami lub mąką.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, zakwas oraz wybrane dodatki. Dolej wodę i wszystko
    dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki, przykryj torebką foliową i odstaw na około 4-5 godzin,
    aż wyrośnie.
  • Po 4-5 godzinach skrapiamy górę wyrośniętego ciasta wodą oraz posypujemy
    wybranymi dodatkami.
  • Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 210°C na
    1 godzinę.
  • Po godzinie wyciągamy chleb z formeki, spryskujemy delikatnie wodą
    i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Jak zrobić zakwas na domowy chleb?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *