Wcześniejszy artykuł nauczył nas w jaki sposób zrobić domowy zakwas. W dniu
dzisiejszym weźmiemy się za chleb żytni z użyciem tego zakwasu. Jedyne czego
potrzebujemy to odrobine czasu, cierpliwości i kilku składników.
Składniki na jeden bochenek:
- 500 g mąki żytniej 720 lub 2000 (może być również mieszanka tych mąk),
- 8 g soli,
- 150 g zakwasu żytniego – bardzo ważne, aby był to zakwas dokarmiony 24 godziny
wcześniej. - 450 ciepłej wody,
- Możemy dorzucić dodatki: słonecznik, pestki dyni, prażoną cebulkę, ziarna,
- Prostokątna foremka o wymiarach ok. 20cm x 10 cm x 10 cm.
Sposób przygotowania:
- Wysmaruj foremkę olejem i posyp ją otrębami lub mąką.
- Do miski wsyp mąkę, sól, zakwas oraz wybrane dodatki. Dolej wodę i wszystko
dokładnie wymieszaj. - Przełóż ciasto do foremki, przykryj torebką foliową i odstaw na około 4-5 godzin,
aż wyrośnie. - Po 4-5 godzinach skrapiamy górę wyrośniętego ciasta wodą oraz posypujemy
wybranymi dodatkami. - Tak przygotowaną foremkę wstawiamy do pieca rozgrzanego do 210°C na
1 godzinę. - Po godzinie wyciągamy chleb z formeki, spryskujemy delikatnie wodą
i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!