Prastare odmiany zbóż – Krzyca

Krzyca to prastara odmiana żyta. Jest to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez
człowieka. Zapomniana, powoli wracająca do łask. Bogata w składniki odżywcze. Dość
ciężka do uprawy, ponieważ ziarno szybko wypada z kłosu – dlatego zbiera się ją nie
do końca dojrzałą. Daje dość małe plony – często jest uprawiana z innymi, jednorocznymi
zbożami. Mimo wszystko to wytrzymałe zboże, które nie ma ogromnych wymagań co
do gleby czy warunków uprawy.

Przyjrzyjmy się co dobrego dla zdrowia przyniesie nam spożywanie produktów z tej
odmiany zboża.

1. Silne działanie przeciwutleniające.

Kartenoidy zawarte w krzycy działają przeciwutleniająco. Przeciwutleniacze są ważne dla
organizmu, np. ze względu na wspieranie układu odpornościowego.

2. Ograniczenie cholesterolu w organizmie.

Sterole – wpływają na przyswajanie cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy.

3. Działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz grzybobójcze.

Alkilorezorcynoli – kwasy, których najwięcej znajduje się w otrębach, czyli również w mące
pełnoziarnistej typu 2000 mają właściwości bakterio i grzybobójcze.

4. Działanie przeciwnowotworowe.

Powyższe kwasy oraz błonnik są dobrym sposobem w profilaktyce raka jelita grubego.

5. Bogactwo składników odżywczych.

Duża zawartość żelaza, fluoru, sodu, potasu jodu oraz wapnia.

6. Wzmocnienie krwi.

Żelazo zawarte w krzycy zapobiega niedokrwistości, wzmacnia krew oraz wspomaga
transport tlenu do wszystkich komórek ciała.

Oczywiście korzyści jest jeszcze więcej – duża zawartośc białka, aminokwasy, nienasycone
kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, P. W naszym sklepie znajdziecie mąkę razową typ 2000
z krzycy
. Oczywiście jak każdy produkt w naszej ofercie ten równiez jest ekologiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *