Krzyca to prastara odmiana żyta. Jest to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez
człowieka. Zapomniana, powoli wracająca do łask. Bogata w składniki odżywcze. Dość
ciężka do uprawy, ponieważ ziarno szybko wypada z kłosu – dlatego zbiera się ją nie
do końca dojrzałą. Daje dość małe plony – często jest uprawiana z innymi, jednorocznymi
zbożami. Mimo wszystko to wytrzymałe zboże, które nie ma ogromnych wymagań co
do gleby czy warunków uprawy.
Przyjrzyjmy się co dobrego dla zdrowia przyniesie nam spożywanie produktów z tej
odmiany zboża.
1. Silne działanie przeciwutleniające.
Kartenoidy zawarte w krzycy działają przeciwutleniająco. Przeciwutleniacze są ważne dla
organizmu, np. ze względu na wspieranie układu odpornościowego.
2. Ograniczenie cholesterolu w organizmie.
Sterole – wpływają na przyswajanie cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy.
3. Działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
Alkilorezorcynoli – kwasy, których najwięcej znajduje się w otrębach, czyli również w mące
pełnoziarnistej typu 2000 mają właściwości bakterio i grzybobójcze.
4. Działanie przeciwnowotworowe.
Powyższe kwasy oraz błonnik są dobrym sposobem w profilaktyce raka jelita grubego.
5. Bogactwo składników odżywczych.
Duża zawartość żelaza, fluoru, sodu, potasu jodu oraz wapnia.
6. Wzmocnienie krwi.
Żelazo zawarte w krzycy zapobiega niedokrwistości, wzmacnia krew oraz wspomaga
transport tlenu do wszystkich komórek ciała.
Oczywiście korzyści jest jeszcze więcej – duża zawartośc białka, aminokwasy, nienasycone
kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, P. W naszym sklepie znajdziecie mąkę razową typ 2000
z krzycy. Oczywiście jak każdy produkt w naszej ofercie ten równiez jest ekologiczny.