Chleb żytni razowy na drożdżach

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki żytniej typu 2000
  • 250 g mąki żytniej typu 720
  • 2 łyżeczki drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru/li>
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g złotego siemienia lnianego

Dodatkowo na wierzch:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Do wysmarowania formy:

  • olej + otręby

Sposób przygotowania:

  • 1. W misie umieszczamy wszystkie składniki poza ziarnami, wyrabiamy, aż składniki się połączą.
  • 2. Nasiona (bez tych dodatkowych do posypania wierzchu) prażymy na suchej patelni, dodajemy
    do ciasta, mieszamy łyżką.
  • 3. Foremkę keksówkę o długości 20 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno oraz boki).
    Ciasto przekładamy łyżką do foremki, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i posypujemy ziarnami,
    lekko je dociskając.
  • 4. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do
    wyrośnięcia. Zajmie to około 1-1,5 godziny. Foremka powinna wypełnić się ciastem.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), ostrożnie wkładamy do środka foremkę
    z chlebem. Pieczemy przez około 40-45 minut, a następnie przenosimy chleb na metalową kratkę.
    Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy palcem w jego dno.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *