Potrzebne składniki:
- 250 g mąki żytniej typu 2000
- 250 g mąki żytniej typu 720
- 2 łyżeczki drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka cukru/li>
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 450 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 30 g pestek dyni
- 30 g łuskanego słonecznika
- 30 g złotego siemienia lnianego
Dodatkowo na wierzch:
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
Do wysmarowania formy:
- olej + otręby
Sposób przygotowania:
- 1. W misie umieszczamy wszystkie składniki poza ziarnami, wyrabiamy, aż składniki się połączą.
- 2. Nasiona (bez tych dodatkowych do posypania wierzchu) prażymy na suchej patelni, dodajemy
do ciasta, mieszamy łyżką. - 3. Foremkę keksówkę o długości 20 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrębami (dno oraz boki).
Ciasto przekładamy łyżką do foremki, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i posypujemy ziarnami,
lekko je dociskając. - 4. Foremkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do
wyrośnięcia. Zajmie to około 1-1,5 godziny. Foremka powinna wypełnić się ciastem. - 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), ostrożnie wkładamy do środka foremkę
z chlebem. Pieczemy przez około 40-45 minut, a następnie przenosimy chleb na metalową kratkę.
Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postukamy palcem w jego dno.
Smacznego!