Kasza jaglana jest zdrowa i smaczna. Pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Aby ugotować kaszę jaglaną,
musisz ją najpierw odpowiednio przygotować, aby nie była gorzka.
Sposób przygotowania:
- Odmierz ilość kaszy jaglanej, którą chcesz ugotować. Zwykle stosuje się proporcje 1 szklanka kaszy na 2-2,5 szklanki wody.
- Wsyp kaszę na duże drobne sitko i płucz ją pod bieżącą wodą (gorącą lub zimną) aż woda będzie przeźroczysta. W ten
sposób pozbywasz się goryczy i nieczystości z ziaren. - Przelej przepłukaną kaszę wrzątkiem z czajnika. Jeśli woda w kranie była bardzo gorąca (ok. 65 stopni), możesz pominąć
ten krok. - W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Wrzuć kaszę na gotującą się wodę i delikatnie wymieszaj. Przykryj
pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Nie mieszaj kaszy w trakcie
gotowania, bo zrobi się papka. - Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na około 10 minut. Następnie możesz rozluźnić kaszę widelcem i podawać
według uznania.
Smacznego!