Ciasto z owocami z mąki żytniej razowej

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej 1850 lub 2000 (zależnie od preferencji)
  • 1/2 szklanki maki pszennej 650 lub 450
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce z zalewy np. jabłka lub ananas
  • cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

  • Ubij białka na sztywną pianę i powoli dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy. Delikatnie mieszając dodawaj stopniowo żółtka.
  • Powolutku dodwaj olej, następnie wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia powoli mieszając wszystko na jednolitą masę.
  • Ciasto wylej do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
  • Poukładaj wybrane owoce w równych odstępach i posyp każdy owoc cukrem.
  • Piecz w temperaturze 180 stopnie (grzałka góra-dół) ok. 40 min. i po wyjęciu posyp ciasto cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *