Żyto – bogactwo wartości

Żyto w dzisiejszych czasach zyskuje coraz większą popularność. Może to wynikać
z coraz większej swiadomości konsumentów o ogromie wartości odżywczych
znajdujących się w nim, oraz wzrastającej mody do pieczenie chleba w domowym zaciszu.
Wiemy, że po raz pierwszy było hodowane około 400 r. p.n.e. w regionach południowej
oraz południowo-zachodniej Azji. Jest to zboże, które śmiało można uprawiać na glebach
dość ubogich w składniki odżywcze w przeciwieństwie do pszenicy. Na pierwszy rzut
oka pszenica oraz żyto są dość podobne. Jednak kłosy żyta mają bardziej spiczasty
kształt oraz większą objętość od pszenicy.

Przyjrzyjmy się korzyściom jakie daje nam spożywanie tego wspaniałego zboża.

1. Produkty żytnie są bogate w błonnik

Żyto, a więc i mąka żytnia razowa jest wspaniałym źródłem błonnika. Stymuluje on
pracę jelit i zmniesza ryzyko zaprać. Dodatkowo błonnik zwiększa uczucie sytości,
a więc produkty żytnie idealnie sprawdzą się w dla osób, które chcą zrzucić zbędne
kilogramy.

2. Niski indeks glikemiczny

Wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu mąki żytniej jest mniejszy w porównaniu
np. z pszenną. Niski indeks glikemiczny pieczywa żytniego przyczynia się do utrzymania
stabilnego poziomu we krwi. Na podstawie tego można stwierdzić, że pieczywo żytnie
jest odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

3. Obniżanie poziomu cholesterolu

Przeprowadzono badania na podstawie których stwierdzono, że zawarte w życie beta-glukany
obniżają poziom cholesterolu we krwi.

4. Pomoc w pracy układu pokarmowego

Niska zawartość skrobi w połączeniu z dużą zawartością błonnika działa stymulująco na
florę jelitową. W szczególności na bakterie probiotyczne, które poprawiają pracę jelit.

5. Bogactwo witamin oraz minerałów

Produkty żytnie pełnoziarniste, np. chleby to skarbnica witamin. Chleb żytni jest bardzo
polecany w przypadku anemii. Mamy tu dużą zawartość potasu, sodu oraz witamin
z grupy B.

6. Działanie przeciwutleniające

Żyto zawiera polifenole, które mają działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze
są ważne dla organizmu, np. ze względu na wspieranie układu odpornościowego.

7. Mniejsze ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe
oraz występowaniakamieni żółciowych

Badania wykazały, że spożywanie chleba żytniego pełnoziarnistego – o 30 % obniża
ryzyko zachorowania na choroby serca w porównaniu z konsumentami chleba białego.
Ponad to spożywanie pokarmu bogatego w błonnik – chroni przed kamieniami żółciowymi.

Na podstawie powyższych argumentów jasno można stwierdzić, że warto spożywać
ziarno żyta w różnych postaciach. Warto wspomnieć, że większość składników znajduje
się w okrywie nasiennej w związku z tym polecamy wybierać produkty pełnoziarniste.
Oczywiście – to nie są wszystkie korzyści płynące z ziarna żyta. W przyszłości oczywiście
postaramy się rozwinąć więcej aspektów tego wspaniałego zboża. Warto w takim przypadku
śledzić nasz poradnik lub media społecznościowe na których na bierząco informaujemy
o nowych artykułach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *