Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wyciągnąć je z lodówki
na dłuzszy czas lub ogrzać je w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Dno foremki o średnicy
około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ubić białka z jajek na sztywną pianę i dodawać do tego łyżkami -cukier (cały czas ubijając).
- Cały czas miksując dodawać żółtka – do momentu, aż powstanie gęsta, pusztyta piana.
- W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek
do pieczenia.
- W tym kroku trzeba połączyć zawartość obydwu misek. Ważne jest to, że w tym punkcie
nie możemy zbyt mocno mieszać (aby piana nie opadała). Mimo wszystko musi powstać
jednolita masa.
- Powstałą masę przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
(bez termoobiegu) na około 40 minut.
na dłuzszy czas lub ogrzać je w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Dno foremki o średnicy
około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
do pieczenia.
nie możemy zbyt mocno mieszać (aby piana nie opadała). Mimo wszystko musi powstać
jednolita masa.
(bez termoobiegu) na około 40 minut.