Biszkopt – łatwy i szybki przepis

Potrzebne składniki:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wyciągnąć je z lodówki
    na dłuzszy czas lub ogrzać je w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Dno foremki o średnicy
    około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ubić białka z jajek na sztywną pianę i dodawać do tego łyżkami -cukier (cały czas ubijając).
  • Cały czas miksując dodawać żółtka – do momentu, aż powstanie gęsta, pusztyta piana.
  • W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek
    do pieczenia.
  • W tym kroku trzeba połączyć zawartość obydwu misek. Ważne jest to, że w tym punkcie
    nie możemy zbyt mocno mieszać (aby piana nie opadała). Mimo wszystko musi powstać
    jednolita masa.
  • Powstałą masę przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
    (bez termoobiegu) na około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *