Jęczmień – wartości odżywcze

Jęczmień jest rodzajem zbóż z rodziny wiechlinowatych. Łącznie to około 36-40 gatunków
traw jednorocznych oraz trwałych. Jest to czwarte ze zbóż na świecie biorąc pod
uwagę wielkości upraw. Jęczmień według naukowców został udomowiony około 8000 r p.n.e.,
natomiast pierwsze dowody archeologiczne datują na rok 5000 p.n.e. i znaleziono je na
terenach Egiptu. Dodatkowo był uprawiany ok. 2350 r. p.n.e w Mezopotamii, ok. 3000 r. p.n.e.
w północno-zachodniej Europie oraz ok. 1500 r. p.n.e. w Chinach. Była to główna roślina
do wypieku chlebów wykorzystywana przez Hebrajczyków, Greków, Rzymian oraz większość
Europy w XVI wieku. Przyjrzyjmy się jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie
jęczmienia.

1. Błonnik

Jęczmień to pyszny sposób na zwiększenie ilości błonnika w organiźmie. Biorąc pod
uwagę produkty pełnoziarniste jest to jeden z lepszych wyborów jeżeli chcemy uzupełnić
ten skaładnik. Jedna filiżanka jęczmienia to aż 6 gramów błonnika i tylko 193 kalorie.
Błonnik należy do węglowodanów złożonych i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie
przewodu pokarmowego.

2. Witaminy i minerały

Omawiane zboże jest bogate w witaminy, minerały i inne korzystne związki roślinne. Spora
zawartość manganu, selenu, witaminy B1, chromu fosforu, magnezu oraz niacyny wpływa
pozytywnie na nasz organizm.

3. Ochrona przed chorobami serca

Wszelkie produkty pełnoziarniste są zawsze dobrym wyborem jeżeli chcemy dbać o dobrą
koncycję naszego serca. Dlatego nie powinno nas dziwić, że dodawanie jęczmienia do diety
zmniejsza ryzyko chorób tego narządu. Badania wskazują, że wystarczy 8,7 grama rozpuszczalnego
błonnika dziennie, aby obniżyć ciśnienie krwi o 0,3-1,7 mmHg.

4. Obniżenie poziomu cholesterolu

Wykazano, że beta-glukany znajdujące się w jęczmieniu obniżają „zły” cholesterol przez wiązanie
się z kwasami żółciowymi. Ciało usuwa te kwasy, które wątroba wytwarza z cholesterolu. W takim
przypadku wątroba musi zużywać więcej cholesterolu do wytworzenia nowych kwasów żółciowych
– ta sytuacja z kolei obniża ogólną zawartośc cholesterolu krążącego we krwi.

5. Zmniejsza uczucie głodu

Duża zawartość błonnika zmniejsza uczucie głony a podnosi uczucie sytości. Te oba czynniki
z kolei mogą prowadzić z czasem do utraty wagi. Sczególnie pomocny w tym przypadku jest
błonnik rozpuszczalny znany jako beta-glukan.

Podsumowując jęczmień dostarcza nam wielu potrzebnych witamin i minerałów. Może
wspomagać odchudzanie poprzez zmniejszenie głodu i wywołanie w naszym organiźmie uczucia
sytości. Co więcej, wprowadzenie jęczmienia do naszej diety może wpomagać ochronę przed
chorobami przewlekłymi takimi jak cukrzyca czy chorobami serca.

Aby czerpać jak najwięcej korzyści unikaj przetworzonych rodzajów jęczmienia. Najlepszym
wyborem w takim przypadku będzie kasza jęczmięnna lub płatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *