Czym różni się produkt konwencjonalny od ekologicznego?

Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie musimy najpierw wyjaśnić czym jest produkcja
konwencjonalna oraz ekologiczna.

Produkcja konwencjonalna, która dominuje w obecnej gospodarce – jest z reguły
nastawiona na masową produkcję oraz przetwórstwo żywności. Przy takim sposobie
zarządzania gospodarstwem używane są: chemiczne środki ochrony roślin, dodatki
do żywności, syntetyczne nawozy, antybiotyki, regulatory wzrostu. W takim
przypadku nie zwraca się szczególnej uwagi na negatywny wpływ szeroko rozumianą
zdrowotność.

Produkcja ekologiczna natomiast ma za zadnie dbać o ekosystem i organizmy.
Nie skupia się ona jedynie na ostatnim ogniwie łańcucha pokarmowego – człowieku.
Ma za zadanie chronić wszystko od mikroorganizmów po nas samych.
Wynikiem takiej produkcji jest pełnowartościowa żywność.
W rolnictwie ekologicznym unika się używania środków ochrony roślin, nawozów,
leków dla zwierząt i dodatków do żywności.
Cały proces dotyczy wszystkich aspektów produkcji: od prawidłowego traktowania
gleb, wody, roślin oraz zwierząt, do przetwórstwa surowców bez polepszaczy
smaków oraz sztucznych konserwantów. Czego finalnie wytwarzany jest ekologiczny
produkt. Wszystkie kroki opisane powyżej obejmują poszanowanie dla krajobrazu
i całej wspólnoty istnień. A efektem tego jest wspaniałe dziedzictwo dla przyszłych
pokoleń.

Badania prowadzone na całym świecie udowadniają, że w produktach ekologicznych
jest więcej tzw. suchej masy. Gdybyśmy wzięli pod uwagę np. dwa jabłka ważące
tyle samo – jedno z produkcji konwencjonalnej, drugie z ekologicznej – te ekologiczne
posiada mniej wody co za tym idzie jest bogatsze w składniki mineralne. W skrócie
oznacza to, że w tej samej ilości produktu dostarczamy do organizmu więcej substancji
odżywczych.

Przedstawione tu fakty są wystarczającym powodem, aby brać pod uwagę jedynie
produkty ekologiczne. Nie dość, że spożywając je dostarczamy do organizmu więcej
substancji odżywczych to dodatkowo nie narażamy się na działanie pozostałości po
chemicznych środkach ochrony roślin. Na koniec warto zaznaczyć, że produktach
BIO nie ma GMO, czyli genetycznie modyfikowanych organizmów, a więc na rośliny
czy zwierzęta w tym przypadku nie miała wpływu inżynieria genetyczna. Zwróćcie
uwagę na symbol „zielonego listka”, który widnieje na opakowaniach. Daje to
gwarancję tego, że produkt jest ekologiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *