Często w przypadku śniadania nasz wybór pada na płatki kukurydziane. Pierwszy posiłek
dnia jest bardzo ważny i dobrze uzyskać z niego jak najwięcej energii i wartości odżywczych.
Ze względu na liczne korzyści warto rozważać spożywanie płatków kukurydzianych na
śniadanie. Nie koniecznie samych ale również z dodatkami, aby urozmaicić sobie posiłek.
Poniżej znajdziemy zalety tego produktu.
1. Kwas foliowy
Jest on niezbędny do tworzenia nowych komórek. Zapobiega w rozwijaniu się wad wrodzonych
czy chorób jelit.
2. Niska zawartość cholesterolu
Jak dobrze nam wiadomo wysoki poziom cholesterolu wpływa negatywnie na nasz układ
krążenia. Wywołuje podwyższone ciśnienie krwi oraz otyłość. Z racji niskiej jego zawartości
w płatkach kukurydzianych – minimalizujemy ryzyko zawału oraz chorób serca.
3. Dobre źródło żelaza
Żelazo – główny składnik hemoglobiny. Odpowiednia zawartość żelaza to prawidłowe
funkcjonowanie układu krwionosnego.
4. Płatki kukurydziane zawierają tiaminę
Tiamina, czyli witamina B1 to związek wpływający pozytywnie na pracę układu nerwowego,
wspiera układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
5. Niski poziom cukru oraz sodu
Płatki sprzedawane w naszym sklepie są ekologiczne. Nie zawierają dodatku cukru.
Jedynym składnikiem jest kukurydza. Niski poziom cukru pomaga w walce z otyłością.
Dodatkowo niski poziom sodu pomaga w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.
6. Białko
Spożywanie płatków kukurydzianych z mlekiem dostarczy naszemu organizmowi sporą
ilość białka. Białko jest jednym z najważniejszych składników budulcowych naszych
organizmów.
7. Zawierają luteinę
Luteina to składnik odżywczy wpływający pozytywnie na nasze oczy. Poprawia ludzkie
zdolności poznawcze oraz poprawia naszą pamięć.
8. Niska zawartość tłuszczów nasyconych
Dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, płatki kukurydziane zapewniają
fantastyczne uczucie sytości.
Uważamy, że te argumenty zdecydownie przemawiają za tym, że warto wprowadzić płatki
śniadaniowe do naszej diety. Jedzenie płatków nie musi być nudne. Poza standardowym
zalaniem ich mlekiem, istnieje wiele sposobów na ich wykorzystanie. Idealnie sprawdzą
się w połączeniu z jogurtem naturalnym z dodatkiem owoców lub jako posypka do babeczek
lub ciast. Warto również zrobić z nich panierkę do mięs. Ogranicza Was już tylko i wyłącznie
Wasza wyobraźnia.