
Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki pszennej 450 lub 650
- 1 kg twarogu
- 1 kostka masła (200g)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotwania
- Połącz i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego kółka szlanką
- W powstałych kółkach wytnij dodatkowo po środku mniejsze dziurki za pomocą kieliszka
- Z powstałych małych kółeczek możesz usmażyć później pączusie
- Rozgrzej olej w garnku i smaż oponki z obu stron do osiągnięcia złotego koloru
- Po ostygnięciu posyp powstałe oponki cukrem pudrem
Smacznego!
