Mąka gryczana to produkt naturalny i zdrowy, który powstaje z zmielenia ziaren gryki. Gryka to roślina, która nie należy do zbóż, ale
do rodziny rdestowatych. Mąka gryczana ma ciemną, brązową barwę i charakterystyczny smak, który przypomina kaszę gryczaną.
Jest bogata w białko roślinne, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym lizynę i argininę. Białko to pomaga w budowie
i regeneracji mięśni, produkcji hormonów i enzymów oraz ochronie układu odpornościowego. Mąka gryczana jest także źródłem
błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Ponadto mąka gryczana
dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, magnez, fosfor, cynk, miedź i żelazo. Te składniki
odżywcze mają korzystny wpływ na ukłau nerwowy, krwionośny, kostny i metaboliczny. Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny
(IG=40), co oznacza, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Mąka gryczana zawiera
również przeciwutleniacze, takie jak rutyna, katechina i tanina, które chronią komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają powstawaniu
stanów zapalnych i nowotworów.
Potrzebne składniki:
- 400 g mąki gryczanej
- 2 szklanki wody
- 15 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- słonecznik, siemię lniane lub pestki dyni do smaku
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej (nie gorącej) wody i odstaw na 15 minut.
- Zawartość szklanki przelej do miski i dodaj mąkę gryczaną, sól oraz słonecznik, siemię lub pestki dyni.
- Resztę wody dodawaj do wcześniej powstałej masy – cały czas mieszaj. Następnie wyrób ciasto.
- Powstaną masę przełóż do foremki, przykryj szmatką oraz zostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) około 40-45 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim chleb do wystygnięcia.