Płatki owsiane – nie tylko na śniadanie

Płatki owsiane kojarzone są głównie ze śniadaniem. Jednak ich zastosowanie jest znacznie szersze i nie ogranicza się wyłącznie do
porannej owsianki. Płatki są łatwo dostępne, niedrogie, sycące, a także bogate w składniki mineralne, dzięki czemu stanowią doskonałe
uzupełnienie zbilansowanej diety. Ich uniwersalność, a także łatwość przygotowania sprawiają, że warto zapewnić im stałe miejsce
w naszej kuchni!

[ Płatki – nie tylko owsiane, jest wiele możliwości – jaglane, jęczmienne, kukurydziane, orkiszowe, żytnie, ryżowe ]

Rodzaje płatków owsianych

W sklepach możemy znaleźć zazwyczaj trzy rodzaje płatków: zwykłe, górskie oraz błyskawiczne.

  • Płatki zwykłe powstają w efekcie zgniatania obłuszczonego ziarna. Są zatem najmniej przetworzone, jednakże z tego powodu gotuje
    się je najdłużej spośród wszystkich typów.
  • Płatki górskie powstają, kiedy obłuszczone ziarno poddane jest dodatkowemu procesowi rozdrabniania. W efekcie płatki będą
    drobniejsze i szybsze w przygotowaniu.
  • Płatki błyskawiczne otrzymamy, jeśli ziarno poddane zostanie dodatkowemu działaniu pary, która zmiękczy i rozluźni jego strukturę.
    Taka obróbka sprawia, że płatki przygotowuje się bardzo szybko.

Właściwości płatków owsianych

Owies to niezwykła skarbnica wielu wartościowych składników wspierających pracę całego organizmu. Zawiera witaminę E znaną jako
„witamina młodości” odgrywająca kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, a także witaminy z grupy B regulujące pracę układu
nerwowego.

Płatki owsiane są również skarbnicą cynku, żelaza, magnezu, potasu, wapnia oraz miedzi. Stanowią także wartościowe źródło białka,
błonnika oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych, działających wspomagająco na prawidłową pracę układu pokarmowego.

Regularne spożywanie płatków owsianych:

  • wspiera właściwości obronne organizmu,
  • wspomaga leczenie wielu chorób,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • działa prewencyjnie w chorobach dietozależnych,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • wpływa na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej.

[ Szybka opcja bogata w węglowodany – płatki owsiane błyskawiczne ]

Zastosowanie płatków owsianych

Oprócz wspomnianej owsianki, płatki owsiane mogą być także wykorzystane przy dietetycznych ciasteczkach owsianych z dodatkiem
suszonych owoców, pestek i orzechów. Z powodzeniem nadadzą się także do przyrządzenia potraw takich jak: kisiel owsiany, kotlety
wegetariańskie czy racuchy. Świetnie sprawdzą się też jako zdrowy zamiennik tradycyjnej panierki do mięs i ryb.

Zmielone płatki owsiane to także doskonała baza wielu koktajli owocowych i warzywnych. Dzięki temu powstanie odżywcza, wysokobiałkowa
przekąska lub zdrowa suplementacja po treningu.

Płatki owsiane na urodę

Podobnie jak w kuchni, owies ma szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Rozdrobnione płatki idealnie sprawdzą się jako peeling do
twarzy i ciała. Delikatnie złuszczają martwy naskórek i wyrównują koloryt skóry. Ponieważ zawierają w swoim składzie cynk i krzemionkę,
zauważalnie odżywiają skórę podczas zabiegu. Z powodzeniem można je wykorzystać także w roli maseczki na twarz – doskonale nawilżają,
rozjaśniają przebarwienia oraz zadziałają przeciwbakteryjnie.

Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, płatki owsiane to także świetna maska do włosów. Polecana szczególnie do typów wysokoporowatych,
suchych i zniszczonych.

[ Płatki owsiane zwykłe – idealne na śniadanie ]

Możemy wykorzystać płatki owsiane również do okładów i kąpieli leczniczych w chorobach skórnych, np. egzemie i łuszczycy, a także przy
wysypkach oraz poparzeniu słonecznym. Takie zabiegi złagodzą zmiany skórne i przyśpieszą proces gojenia.

O czym warto pamiętać?

Płatki owsiane, oprócz wielu drogocennych składników odżywczych, zawierają także fityniany, których nadmierne spożycie może wpłynąć na
zaburzone przyswajanie niektórych mikroelementów, dlatego pamiętajmy, że warto zachować umiar.

Wzbogacając swoją codzienną dietę o produkty owsiane, nie należy zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody. Tylko wtedy zawarty
w nich błonnik będzie mógł zadziałać prawidłowo, wspomagając pracę układu pokarmowego.

Aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej spożywać płatki owsiane na zimno lub po bardzo krótkiej obróbce
termicznej.

Najważniejsze jest jednak to, aby zawsze wybierać produkty pochodzące od sprawdzonych dostawców. EKO Hillar jest producentem certyfikowanej
żywności ekologicznej. Włączając do diety płatki owsiane wysokiej jakości, zapewnimy sobie pewność, że nasza dieta bazuje na tym, co najlepsze.

Płatki owsiane kojarzone są głównie ze śniadaniem. Jednak ich zastosowanie jest znacznie szersze i nie ogranicza się wyłącznie do porannej
owsianki. Płatki są łatwo dostępne, niedrogie, sycące, a także bogate w składniki mineralne, dzięki czemu stanowią doskonałe uzupełnienie
zbilansowanej diety. Ich uniwersalność, a także łatwość przygotowania sprawiają, że warto zapewnić im stałe miejsce w naszej kuchni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *