Kasza jaglana na słodko? Dlaczego nie!

Proso, czyli zboże, z którego powstaje kasza jaglana, na długo zostało zapomniane i niemal
całkowicie wykluczone z naszej diety. Na szczęście, ze względu na swoje właściwości zdrowotne
i wysokie wartości odżywcze, jest coraz chętniej wybieranym zbożem. Zawdzięcza to także
swojej uniwersalności i wyjątkowemu aromatowi – sprawdza się doskonale jako wytrawny
dodatek do ryb i mięs, ale także jako element śniadań i deserów. Jak przyrządzić kaszą
jaglaną na słodko? Poznaj ciekawe i zdrowe propozycje podania kaszy jaglanej!

Kasza jaglana na słodko – smak i wyjątkowa wartość

Proso słusznie uznawane za bombę odżywczo-witaminową szybko stało się nieodłącznym
elementem wielu diet i ulubionym składnikiem posiłków bazujących na kaszy jaglanej
na słodko. Produkt ten jest bogaty w składniki odżywcze, m.in.:

  • białko i błonnik,
  • witaminy z grupy B (niacynę, B6 oraz kwas foliowy),
  • fosfor,
  • mangan,
  • magnez,
  • krzem,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk.

Zadbanie o dietę bogatą w te substancje odżywcze, zapewnia odpowiednią pracę całego
organizmu. Dodatkowo, przeciwutleniacze zawarte w kaszy wykazują pozytywny wpływ na
stany zapalne, zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz artretyzm. Wysoka zawartość
magnezu pomaga:

  • rozluźnić mięśnie i wspomóc pracę układu nerwowego,
  • zmniejszyć nasilenie ataków astmy,
  • niwelować migreny,
  • budować i wzmacniać kości,
  • regulować ciśnienie krwi,
  • zmniejszać ryzyko zawału serca.

Co ciekawe, kasza jaglana na słodko jest bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę.
Pomimo dość wysokiemu indeksowi glikemicznemu spowalnia proces trawienia i utrzymuje
stały poziom cukru we krwi. Przypisuje się jej także zdolność do zwiększania wrażliwości
na insulinę u osób chorych na cukrzycę, a także profilaktyczne regulowanie poziomu cukru
u osób zdrowych.

Kasza jaglana na słodko a smukła sylwetka

Jest zbożem zawierającym tryptofan – aminokwas odpowiedzialny za zmniejszenie apetytu,
zapewniając na dłużej uczucie sytości, a w efekcie skutecznie wspiera utrzymanie prawidłowej
wagi. Królowa kasz – jaglana, na słodko i nie tylko, to doskonały sprzymierzeniec w walce
o smukłą sylwetkę! Różnorodne i niezwykle smaczne propozycje podania kaszy to nie lada
gratka dla osób przestrzegających diety redukcyjnej.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, taki posiłek szybko zaspokoi głód, zapobiegając przejadaniu
się. Dodatkowo, błonnik wspomaga pracę jelit, usuwając z nich zalegające złogi pokarmowe, co
również w dużym stopniu przyczynia się do utrzymania prawidłowej wagi. Kolejną zaletą dużej
zawartości błonnika jest zapobieganie tworzeniu się kamieni żółciowych.

Kasza jaglana – zastosowanie w kuchni

Możliwości zastosowania kaszy jaglanej w kuchni są niemal nieograniczone. To właśnie w tym
tkwi duża część jej niepodważalnego uroku! Jest doskonałym posiłkiem dla dzieci, osób
prowadzących zdrowy tryb życia, czy sportowców. Zarówno kasza jaglana na słodko, jak
i w wersji wytrawnej, stanowi doskonałą bazę zoptymalizowanej diety dostarczającej
niezwykłe bogactwo składników odżywczych.

Okrzyknięta królową kasz, doskonale sprawdzi się jako:

  • dodatek do sałatek,
  • dodatek do mięs i ryb,
  • pożywne śniadanie z dodatkiem owoców, orzechów, mleka lub jogurtu,
  • spoiwo do kotlecików,
  • składnik zapiekanek,
  • baza słodkich placuszków,
  • dodatek do koktajli,
  • baza do puddingów, ciasteczek, pralinek, czy wegańskich serników.

Smaczne inspiracje – kasza jaglana z jabłkiem i płatkami migdałowymi

Kasza jaglana uważana za jeden z najzdrowszych rodzajów kasz, włączona do codziennej
diety niesie za sobą szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Pomoże mu
oczyścić się z toksyn, poprawić wygląd skóry i paznokci, dostarczyć witamin wzmacniających
naszą odporność, a także minerałów wpływających na zdrowie i samopoczucie.

Ze względu na swój delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Jedną
z bardziej popularnych propozycji podania jest kasza jaglana na słodko z jabłkiem
i płatkami migdałowymi. Do jej przygotowania będą potrzebne:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych,
  • 2 łyżki żurawiny suszonej,
  • pół szklanki wody,
  • szczypta soli, cynamon.

Zaczynamy od wsypania kaszy do suchego garnka, następnie prażymy ją przez chwilę na
małym ogniu. Dodajemy wodę, masło i przyprawy i gotujemy do momentu, gdy kasza prawie
całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko,
żurawinę, płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy i po około 2 minutach zdejmujemy z ognia.

Ciekawym pomysłem podania kaszy jaglanej na słodko mogą okazać się także m.in.: kokosowa
zapiekanka z kaszy jaglanej, koktajl malinowo-jaglany, pudding jaglany z bananem,
a nawet zdrowe Rafaello jaglane.

Kasza jaglana – jaką kupić?

Aby cieszyć się pełnią zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej, należy zwrócić uwagę na
jej pochodzenie. Najlepszym wyborem będzie wybór ekologicznej kaszy pochodzącej
z naturalnych upraw od certyfikowanych i zaufanych dostawców. Sklep EKO Hillar oferując
w swoim szerokim asortymencie produkty polskiego pochodzenia, gwarantuje ich najwyższą
jakość. Zadbaj o zdrowie i samopoczucie swoje i bliskich, dostarczając z pożywieniem tego
co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *