Mąka orkiszowa to wyjątkowo uniwersalny zamiennik klasycznej mąki pszennej. Jej
charakterystyczny, lekko orzechowy smak, wzbogaca nie tylko takie wypieki, jak chleb,
czy wytrawne tarty, ale także sprawdzi się doskonale przy robieniu pysznych, domowych
gofrów, placków, czy naleśników. Jednak, szczególnie w ostatnim czasie, największą
popularnością cieszą się ciasta z mąki orkiszowej. Dziś opowiemy dlaczego, a także
przedstawimy przykładowy przepis.
Zdrowe i smaczne ciasta z mąki orkiszowej
Orkisz jest uznawany za zdrowszą odmianę pszenicy. Będąc zbożem mało wymagającym
pod względem uprawy, poddawany był znikomym modyfikacjom genetycznym. Z tego względu
zachował swoje pierwotne właściwości i po wielu latach pozornego zapomnienia, ponownie
wraca do łask, goszcząc w kuchniach zwolenników naturalnej diety.
Orkisz bogaty w składniki odżywcze jest bardziej wartościowy oraz lepiej przyswajalny
dla naszego organizmu, w porównaniu do klasycznej pszenicy. Produkty powstające na
bazie tego zboża zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej. Ciasta z mąki orkiszowej
są doskonałym źródłem m.in.:
- witamin z grupy B (B1, B6), A i E,
- białka,
- błonnika pokarmowego,
- manganu,
- fosforu,
- magnezu,
- cynku,
- żelaza.
Mąka orkiszowa – doskonała przy wypiekach
Mąka orkiszowa mimo iż jest zdrowszym zamiennikiem mąki pszennej – jednocześnie zachowuje
plastyczne właściwości tradycyjnej białej mąki. Doskonale sprawdzi się jako baza do
niemal wszystkich wypieków i dań. Ciasta z mąki orkiszowej są warte uwagi nie tylko
ze względu na znacznie większą zawartość składników odżywczych, ale także niepowtarzalny
smak.
Mąka orkiszowa w wersji na słodko
Ciasto z mąką orkiszową jest zdrowsze i znacznie bardziej sycące. Właśnie taka jest
choćby dyniowa krajanka z rodzynkami, czy też czy przepyszna i wyjątkowa w smaku
szarlotka z rabarbarem pod puszystą pianką. Na uwagę zasługują także wyjątkowe muffiny,
które w wersji z mąką orkiszową, mogą stać się nawet pożywnym drugim śniadaniem do
pracy czy szkoły. Doskonałym słodkim przysmakiem będą także pierniki na bazie mąki
orkiszowej – idealne na zbliżający się sezon świąteczny!
Niepowtarzalne wypieki w stylu retro
Ponieważ orkisz to jedno z najstarszych zbóż, jakie znamy, wypieki z jego dodatkiem
zyskują charakter nawiązujący do stylu retro. Szczególnie, gdy posiadają możliwie
najprostszą formułę opartą na tradycyjnych składnikach i smaku przenoszącym nas do
czasów dzieciństwa. Taka jest z pewnością orkiszowa tarta z brzoskwiniami i cynamonem,
do której wypieku nie potrzeba nawet blachy!
Aby przygotować spód do brzoskwiniowego ciasta z mąki orkiszowej będziesz potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (można też użyć mąki pszennej, mąki pszennej
razowej lub mąki orkiszowej jasnej), - 125 g zimnego masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- szczyptę soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 5 łyżek zimnej wody.
Przesiej mąkę do miski i połącz z zimnym, posiekanym masłem – urabiaj ręką do momentu
gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj cukier, sól, cynamon i wodę, a następnie
szybko zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą
i pozostaw w lodówce do schłodzenia przez 30 – 60 minut.
Ponadto:
- 4 – 5 brzoskwiń,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody – do posmarowania,
- cukier trzcinowy – do oprószenia.
Aby przygotować wypełnienie tarty, należy obrać brzoskwinie ze skórki – najlepiej
zanurzając je na chwilę we wrzątku, co znacznie ułatwi obieranie. Następnie tak
przygotowane brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w grube półksiężyce.
W niewielkiej miseczce wymieszać cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną
mieszanką oprószyć dokładnie przygotowane cząstki brzoskwiń.
Schłodzone ciasto z mąki orkiszowej rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm,
a następnie umieścić ją na płaskiej blaszce. Brzoskwinie ułożyć na rozwałkowanym cieście,
zostawiając 3 cm od brzegu – niezbędne do zawinięcia ciasta. Zawinąć brzegi, posmarować
jajkiem, a następnie oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 45 – 50 minut. Wyjąć do ostygnięcia i przełożyć
na kratkę. Owoce posmarować glazurą z ciepłego dżemu brzoskwiniowego.
Takie ciasto z mąki orkiszowej będzie doskonale smakowało podane z lodami lub bitą
śmietaną.
Mąka orkiszowa – jaką kupić?
Mąka orkiszowa, choć coraz bardziej popularna, wciąż nie jest dostępna w każdym
stacjonarnym sklepie spożywczym. By nie tracić czasu na poszukiwania, warto skorzystać
z oferty ekologicznego sklepu ze zdrową żywnością online. W asortymencie sklepu
EKO Hillar znajdują się nie tylko mąki orkiszowe, ale także pszenne, gryczane żytnie,
czy z samopszy oraz szeroki wybór naturalnych, zbożowych produktów.
Wybierając produkty od sprawdzonych, certyfikowanych dostawców, możemy mieć pewność,
że nasza dieta będzie bogata w cenne składniki odżywcze. Dzięki temu odpowiednio
zadbamy o nasze zdrowie i samopoczucie.