Jak dobrze ugotować płatki jaglane?

Płatki jaglane to zbożowy produkt spożywczy, wytwarzany z rozgniecionych ziaren prosa. Są one bogatym źródłem
węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką
zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź,
fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E.

Mogą być one spożywane na ciepło lub na zimno. Płatki jaglane można wykorzystać do przygotowania różnych potraw
takich jak np. owsianka, kaszotto czy sałatka. Są one również często wykorzystywane jako składnik ciast i deserów.

Proporcje gotowania: 2 szklanki mleka na 1 szklankę płatków lub 1 szlanka mleka, 1 szklanka wody
i 1 szklanka płatków

  • Do garnka wlej mleko lub mleko z wodą, wsyp płatki, wymieszaj i zagotuj.
  • Na małym ogniu gotować około 12 minut. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta – dolej mleka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *