Orkisz to jedna z najstarszych odmian zbóż. Znany również pod nazwami pszenica orkisz, pszenica
św. Hildegardy lub dziki jęczmień. Doceniany już w czasach starożytnych. Uprawiany od 7 do
8 tyś lat temu. W dzisiejszych czasach wrócił do łask i wiele osób uważa go za najzdrowsze
znane zboże. Dzięki prozdrowotnym właściwościom warto wprowadzić go do naszej diety. Świetnym
rozwiązaniem jest upieczenie chleba, którego smakiem rozkoszować się będzie cała rodzina!
Potrzebne składniki:
- 500g orkiszowej pełnoziarnistej (najlepiej typ 1850)
- 400 ml letniej wody
- 30 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka miodu
- słonecznik
Sposób przygotwania
- Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, słonecznik według uznania. Dobrze wymieszaj – najlepiej
przy pomocy drewnianej łyżki.
W oddzielnym naczyniu pokrusz drożdże, dodaj miód, 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj. Połącz
składniki z naczynia nr 1 oraz 2 i dodaj letnią wodę. - Wyrabiaj powstałą masę około 10 minut. Powstałe ciasto pozostaw na 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty i przełóż je do wysmarowanej olejem foremki. Odstaw
ponownie na 20 minut. - Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni, następnie odstaw chleb do wystygnięcia
Smacznego!