Od dawna pszenica jest jednym z podstawowych składników pożywienia. W formie
mąki jest często używana do wypieku pieczywa. Istnieje ogrom zalet mąki pszennej.
W tym przypadku chcielibyśmy przyjrzeć się konkretnie mące pszennej pełnoziarnistej.
Charakteryzuje się tym, że produkt końcowy obejmuje całe ziarno – otrąb, zarodek
oraz bielmo. Korzyści prozdrodowotych takich mąk jest wiele – działa dobrze na oczy,
serce czy trawienie. Badania wykazują, że osoby korzystające z nich na codzień
zmniejszają ryzyka związanego, np. z nadciśnienieniem.
1. Pozytywny wpływ na skórę oraz włosy.
Całe ziarno pszenicy, a więc również mąka pełnoziarnista zawiera selen – przeciwutleniacz,
który jest pierwiastkiem niezbędnym do walki ze szkodliwymi infekcjami. W przypadku
skóry głowy przeciwdziała łupieżowi oraz jej wysychaniu. Dodatkowo cynk oraz witamina E
pomaga uzyskać lśniąte włosy oraz odżywia je i chroni przed uszkodzeniami. Walczy również
ze starzeniem się skóry.
2. Wspomaganie trawienia
Z racji tego, że w mące pełnoziarnistej znajduje się całe ziarno pszenicy – jest ona bogata
w błonnik. Pomaga on w dobrym trawieniu oraz w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn.
A jak wiadomo zdrowy układ pokarmowy to lepszy ogólny stan organizmu.
3. Zapobieganie przybieraniu na wadze
Duża zawartość błonnika może pomóc w utracie wagi oraz zmniesza ryzyko otyłości. Badania
sugerują również, że całe ziarno pszenicy pomaga w redukcji niechcianego tłuszczu.
4. Wysoka zawartość składników odżywczych
Mąka pełnoziarnista jest bogata w witaminę B, błonnik, magnez, cynk oraz mangan.
Dodatkowo znajdują się w niej również potrzebne przeciwutleniacze, czyli związki
chemiczne wspierające nasz układ odpornościowy, poprawiające nasze samopoczucie
i sprawiające, że skóra zachowuje zdrowy wygląd.
5. Oczyszczanie organizmu
Składniki zawarte w mące pełnoziarnistej stymulują eliminację szkodliwych bakterii,
dlatego używanie jej jest uważane za dobry składnik diety detoksacyjnej. Ból głowy,
stawów czy wzdęcia czy zaparcia można złagodzić spożywając pełnoziarniste produkty.
6. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
Badania jasno wskazują, że włączenie do diety produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć
ryzyko zachorowania na raka skóry. Jest to spowodowane obecnością selenu w pszenicy. Pomaga
również w odżywieniu i utrzymaniu blasku skóry. Dodatkowo dobre działanie na układ pokarmowy
– minimalizuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
7. Poprawia zdrowie psychiczne
W związku z tym, że pszenica jest bogata w witaminę B i E – pomaga w wytwarzaniu energii
w organizmie. Witamina E zapobiega chorobom związanych z pamięcią.
Podsumowując – mąka pszenna pełnoziarnista oferuje wiele korzyści dla naszego organizmu.
Staje się ona coraz popularniejsza. Warto z niej korzystać, ponieważ bardzo łatwo ją wprowadzić
do codziennych nawyków żywieniowych. Zaczynając od pieczenia chleba pełnoziarnistego,
przez dodatek do naleśników, pizzy pełnoziarnistej, kończąc nawet na wypieku ciast.