Jaki indeks glikemiczny ma mąka orkiszowa?

Znany od tysiącleci orkisz na długo został zapomniany i niemal całkowicie wyparty z polskiej kuchni. Dziś powraca do łask w wielkim
stylu – doceniany i uwielbiany za swoje drogocenne właściwości, uznany został za najzdrowszą, niemodyfikowaną genetycznie odmianę
pszenicy. Mąka orkiszowa staje się doskonałą alternatywą tradycyjnej mąki pszennej, znajdując szerokie zastosowanie w klasycznych,
jak i specjalistycznych dietach m.in. osób cierpiących na cukrzycę, alergików, czy też osób dbających o zrównoważoną i zbilansowaną
dietę.

Mąka orkiszowa – na czym polega jej wyjątkowość?

Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu jest doskonałą alternatywą dla innych mąk. Szczególnie że mąka orkiszowa uznawana
jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Wysoka zawartość składników odżywczych wykazuje niezwykle
pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie powinno jej zabraknąć w jadłospisie osób aktywnych fizycznie i umysłowo, dzieci, dorosłych
oraz seniorów.

[ Kategoria mąk orkiszowych ]

Bogata w witaminy, składniki mineralne, błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole skutecznie wspomaga:

  • pracę oraz regenerację mięśni,
  • prawidłowy rozwój oraz wzrost dzieci i młodzieży,
  • regulację poziomu cholesterolu we krwi,
  • funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
  • pracę układu nerwowego,
  • redukowanie negatywnych skutków stresu,
  • pamięć i koncentrację,
  • odporność organizmu,
  • procesy trawienne,
  • kondycję skóry, włosów i paznokci.

Indeks glikemiczny mąki orkiszowej

Osoby zmagające się z cukrzycą muszą wyjątkowo starannie dobierać produkty stosowane w swojej diecie. Szczególnie w przypadku
produktów zbożowych, które ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są zazwyczaj zalecane diabetykom. Tym, co zasługuje na
wyróżnienie to dwukrotnie niższy indeks glikemiczny mąki orkiszowej w porównaniu do tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na
obniżoną zawartość węglowodanów staje się doskonałym rozwiązaniem dla cukrzyków, ale także dla osób dbających o sylwetkę.
Zbilansowana dieta oparta na pełnowartościowych składnikach przyczynia się znacząco do wzrostu komfortu życia.

[ Mąki orkiszowe razowe – sprawdź już teraz! ]

Mąka orkiszowa a odchudzanie

Mąka produkowana z ziaren orkiszu to nie tylko dobry wybór dla diabetyków, ale także dla osób walczących z otyłością, nadwagą
lub chcących utrzymać właściwą masę ciała. Liczne badania wykazują, że – poza niskim indeksem glikemicznym – mąka orkiszowa
posiada także inne właściwości sprzyjające zmniejszeniu masy ciała. Za sprawą niskiej zawartości węglowodanów, sprzyja utracie
wagi. Co więcej, wysoka zawartość błonnika skutecznie przyspiesza trawienie i zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Orkisz – bezpieczny dla alergików

Osoby zmagające się z wieloma alergiami pokarmowymi muszą być bardzo ostrożne przy doborze składników będących uzupełnieniem
ich diety. Wykluczenie z dotychczasowego jadłospisu wszelkich alergenów przyczynia się do wyciszenia objawów choroby. Badania
wskazują, że mąka orkiszowa jest produktem, który praktycznie nie wywołuje reakcji alergicznych. Jest zatem bezpiecznym zastępstwem
innych produktów zbożowych wykorzystywanych przy posiłkach dla niemowląt i dzieci, a także osób zmagających się z wrażliwością na
niektóre składniki w swojej diecie.

Mąka orkiszowa jako naturalny antybiotyk

Dzięki substancji o nazwie rodanoid, która wchodzi w skład ziaren orkiszu, mąka ta posiada właściwości przeciwzapalne. Naturalny
antybiotyk przypomina ten obecny w krwi, ślinie i mleku kobiecym. Posiada także silne właściwości wzmacniające, wspomagając
pracę układu odpornościowego oraz zapobiegając infekcjom i stanom zapalnym.

Mąka orkiszowa – rodzaje

Spośród najbardziej popularnych typów mąki orkiszowej wyróżnia się m.in.:

  • typ 700 jasna – doskonale sprawdzająca się jako składnik naleśników, pierogów czy klusek;
  • typ 1400 sitkowa – niezastąpiona do wypieku chleba;
  • typ 1850 graham – idealna do wypieku bułek, chleba czy ciasta;
  • typ 2000 razowa – wykorzystywana do przygotowania makaronu razowego oraz chleba.

Wybór mąki orkiszowej to zapewnienie doskonałego smaku i pysznych, pełnowartościowych wypieków i posiłków. Bez wątpienia jest
to produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Wzbogacone o nią potrawy zyskają nie tylko ciekawy smak, ale też niezwykłe
bogactwo cennych związków odżywczych, wpływających pozytywnie na nasz organizm, zdrowie i samopoczucie naszych bliskich.

[ Mąka orkiszowe jasna – idealna na naleśniki ]

Ekologiczna mąka orkiszowa

Rolnictwo ekologiczne to sposób takiego zarządzania gospodarstwem, aby łączyć najlepsze dla środowiska praktyki, ochronę zasobów
naturalnych i przede wszystkim produkcję bez użycia nienaturalnych substancji i procesów. Certyfikowane produkty dostępne w sklepie
EKO Hillar cechują się wysoką jakością. W naszej ofercie znajduje się mąka pozyskiwana z ziaren pochodzących z ekologicznych upraw,
zaś jej skład jest prosty i pełnowartościowy. Pozwala to w pełni cieszyć się dobroczynnymi właściwościami mąki orkiszowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *