Zboża to rośliny uprawne, a ich ziarno jest ważną częścią przemysłu spożywczego.
Przyjrzyjmy się jak wygląda budowa ziarna zbożowego.
- Bielmo – Stanowi największą masę ziarna. Zawiera głównie skorbię, białko, tłuszcze,
witaminy oraz enzymy. Jego zdaniem jest dostarczanie zarodkowi substancji odżywczych
podczas kiełkowania. - Zarodek – Biologicznie to najważniejsza część ziarna. Komórki zarodka są wypełnione
przez ciała białkowe, tłuszcz, witaminy, enzymy oraz sole mineralne. - Okrywa owocowo-nasienna (łuska) – Zadaniem tej części jest zabezpiecznie zarodka
przed wysychaniem czy uszkodzeniami mechanicznymi. Jest bogata w celuluzę, błonnik,
witaminy oraz wapń fosfor potas czy żelazo.
Warto więc korzystać z mąk pełnoziarnistych, które wykorzystują każdą część ziarna.
Dzięki temu dostarczamy organizmowi największą możliwą ilość składników odżywczych.
Warto spojrzeć do naszego sklepu w którym oferujemy mąki pełnoziarniste z pszenicy,
żyta, orkiszu, samopszy, krzycy oraz gryki.