Słonecznik, ze względu na mnogość zastosowań w przemyśle, jest uprawiany na skalę masową. Pod czarno-białą łupinką kryją się
oleiste nasiona – prawdziwa esencja wszystkiego, co najlepsze. Co zawierają i jak działają na nasz organizm?
Skarbnica składników odżywczych
Nasiona słonecznika znane są od pokoleń – stanowią zarówno smaczną przekąskę, jak również świetny dodatek do wielu potraw.
Choć smak jest bez wątpienia atutem nasion słonecznika, wartości odżywcze kryjące się w pestkach sprawiają, że jeszcze chętniej
po nie sięgamy.
- Kwasy tłuszczowe – jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone,
- Aminokwasy,
- Błonnik,
- Bogactwo minerałów (fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk),
- Witaminy (E, A, C, B6, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy).
Właściwości odżywcze słonecznika
Bogaty skład czyni nasiona tej rośliny bardzo cennym składnikiem, który warto ująć w codziennym jadłospisie. Spośród wszystkich
właściwości, najbardziej zauważalnym jest pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Zawartość wielonienasyconych
kwasów tłuszczowych oraz witamin przyczynia się do usprawnienia regeneracji komórek oraz zapobiegania infekcjom. Pomaga
osobom cierpiącym na takie schorzenia oraz dolegliwości, jak np.:
- anemia,
- osteoporoza,
- migrena,
- choroby układu krążenia,
- niestrawność,
- zaparcia,
- bolesne skurcze,
- stres,
- nadciśnienie tętnicze,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- wysoki poziom cholesterolu LDL.
Dzięki bogatym wartościom odżywczym, słonecznik wykazuje pozytywny wpływ na pracę wielu narządów naszego organizmu.
Przyczynia się m.in. do zachowania prawidłowej struktury kości, wspomaga pracę tarczycy oraz trzustki, a także bierze aktywny
udział w przemianach metabolicznych. Ponadto słonecznik zawiera kwas linolowy, który wykazuje działanie antynowotworowe.
[ Zobacz nasz produkt – Ekologiczny słonecznik łuskany ]
Czy nasiona słonecznika są tuczące?
Produkt posiada jeszcze jedną ciekawą właściwość – nasiona słonecznika spożywa się równie lekko i przyjemnie, co ulubione słone
przekąski, np. chipsy. Czy jednak niepozorne ziarna stanowią odpowiednią alternatywę dla niezdrowych przysmaków? Posiłkując
się licznymi badaniami – za przybieranie na wadze odpowiedzialne są przede wszystkim węglowodany, nie tłuszcze. Z tego powodu
nie warto wykluczać ze swojego jadłospisu pełnowartościowych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – między innymi
właśnie nasion słonecznika. Warto również dodać, że łuskane ziarna tej rośliny oferowanych przez renomowanych producentów,
poddawane są procesowi prażenia, w którym udział bierze wyłącznie gorące powietrze. Należy jednocześnie pamiętać o tym, że
wszystko, co spożywamy w nadmiarze, może nam zaszkodzić. Pozostańmy zatem przy zdrowych, niewielkich dawkach.
Zastosowanie nasion słonecznika
Surowce, jakie pozyskiwane są ze słonecznika, to nasiona, a także olej, który jest z nich wytwarzany. Ziarna sprawdzają się doskonale
jako samodzielna przekąska – można je zakupić w formie niełuskanej (nawet wraz z całym kwiatostanem). Znacznie wygodniejsze do
spożycia są nasiona pozbawione łupiny. Taką formę wykorzystuje się również w przetwórstwie. Produkt stanowi doskonałą bazę do
stworzenia wielu ciekawych produktów wegańskich i wegetariańskich – np. pasty do smarowania pieczywa. Nasiona w roli półproduktu
wykorzystamy m.in. w produkcji chleba słonecznikowego, czy jako dodatku do musli, jogurtów, sałatek i deserów. Z powodzeniem zastąpi
także niezdrową panierkę.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, słonecznik wykorzystywany był już w medycynie ludowej. Do dziś stosuje się nalewki (głównie
z liści i kwiatów) oraz olej, ponieważ wykazują właściwości przeciwbólowe. Sam olej ma także zastosowanie w branży kosmetycznej, jako
baza dla preparatów nawilżających do stosowania na skórę oraz włosy.