Makaron żytni

Makarony nie bez powodu należą do grona najchętniej i najczęściej wybieranych półproduktów. Niewątpliwie przemawiają za tym możliwości ich praktycznego wykorzystania – makarony mogą być podstawowym składnikiem obiadu, dodatkiem do sałatki, wkładką do zapiekanki lub do zupy. Aby mieć pewność, że posiłek zawierający makaron, warto wymienić najpowszechniejszy makaron pszenny na taki, który przyrządzony został z ziarna żyta. Jakie właściwości ma makaron żytni oraz dlaczego warto na stałe wprowadzić go do swojego jadłospisu? Wyjaśniamy!

Makaron żytni a pszenny – najistotniejsze różnice

Makaron żytni uchodzi za znacznie zdrowszy niż makaron pszenny, powie to chyba każda osoba, której zadamy to pytanie. I będzie miała rację! Makaron żytni powstaje bowiem z mąki z pełnego przemiału. Oznacza to, że do mielenia trafia nie tylko obłuskane ziarno – jak ma to miejsce w przypadku makaronu pszennego – ale ziarno wraz z łuskami i zarodkami. Dzięki temu makaron żytni jest bogatszy w zróżnicowane składniki odżywcze, co sytuuje go wśród innych przedstawicieli zdrowej, zbilansowanej diety.

W internetowym sklepie EKO Hillar dostępne są makarony żytnie w kilku najpopularniejszych kształtach – rurki, świderki, gniazda i muszle. Dzięki temu możesz wkomponować go jako element różnych posiłków i podawać w formie, którą Ty lub Twoi bliscy lubicie najbardziej.

Makarony żytnie – właściwości odżywcze

Co takiego ma w swoim składzie makaron żytni, że warto dodać go na stałe do swojego jadłospisu? Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim błonnik. Jest to nieulegające trawieniu białko o pochodzeniu roślinnym, które przesuwając się wzdłuż układu trawiennego oczyszcza go i wpływa pozytywnie jego funkcjonowanie.

Obecność błonnika jest szczególnie cenna dla osób o wysokim poziomie cholesterolu. Przesuwający się błonnik pozostawia barierę ochronną, która sprawia, że szkodliwy cholesterol trudniej przedostaje się do błon komórkowych. Błonnik wpływa też na obniżenie poziomu glukozy we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób borykających się ze zbyt wysokim poziomem cukru.

Błonnik ma też działanie powstrzymujące łaknienie – pęcznieje w żołądku, co daje poczucie sytości i zniechęca do podjadania między posiłkami.